Přílet izraelského premiéra burcuje bezpečnost v ČR

Praha – Po dobu pobytu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Česku budou platit v metropoli bezpečnostní opatření pro nejrizikovější situace. Manévry ale nedosáhnou takové intenzity, jako bývají třeba při návštěvě amerického prezidenta, kdy bývá omezen i provoz v ulicích. Netanjahu přiletí na dvoudenní návštěvu Prahy ve čtvrtek, jedná se o historicky první návštěvu ministerského předsedy Izraele v ČR.

„Připravujeme se na to jako na každou větší zahraniční návštěvu chráněné osoby, o to víc je to citlivější v tom, že jde o premiéra Izraele. A to opravdu musíme dát úplně ta nejrizikovější bezpečnostní pravidla,“ ohlásil šéf policejní ochranky František Snopek.

Izrael je považován z bezpečnostního hlediska za rizikový, jeho velvyslanectví v Praze patří k nejpřísněji střeženým. Diplomatické mise židovského státu v zahraničí byly totiž v minulosti terčem útoků. Všechna hlášení o možných atentátech na izraelské a židovské objekty se ve světě vždy důkladně prověřují.

V posledních letech se čelní čeští politici opakovaně vyslovili pro prohlubování vztahů ČR i celé EU s Izraelem. Česko je v EU na straně nejbližších spojenců Izraele. Česká diplomacie se staví za klidné řešení blízkovýchodního konfliktu. Během českého předsednictví v EU v roce 2009 Praha usilovala o těsnější vztahy unie s Izraelem. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg tehdy připustil, že české předsednictví mělo rozdílné názory na vývoj v Izraeli s Evropskou komisí a rozdíly panovaly i v rámci celé EU.

Benjamin „Bibi“ Netanjahu nastoupil do čela koaliční vlády v březnu 2009, předtím vedl kabinet v letech 1996-1999. Letos se v Izraeli setkal se Schwarzenbergem. V Česku by měl Netanjahu jednat mimo jiné o situaci v severní Africe a na Blízkém východě a mírovém procesu mezi Izraelem a Palestinou. Řešit by měl rovněž ekonomickou a vědeckou spolupráci.