VV vyloučily Škárku ze strany

Praha - Mimořádně svolaná rada Věcí veřejných (VV) na svém večerním jednání rozhodla o vyloučení svého místopředsedy a poslance Jaroslava Škárky ze strany s odůvodněním, že porušil etický kodex strany a poškozoval ji. Zároveň stranický poslanecký klub rozhodl, že v něm Škárka pozbývá členství. Poslanec dnes přiznal, že se nechal platit Vítem Bártou za loajalitu. Sám ohlásil svůj úmysl z poslaneckého klubu i z VV vystoupit. Mandát poslance si chce podle vlastního vyjádření ponechat. Ve straně prý dostával neoficiální plat 55 tisíc korun měsíčně a peníze za loajalitu obdržel podle Mladé fronty Dnes i přímo od ministra dopravy Bárty. Na policii podal oznámení o možném protiprávním jednání v souvislosti s předáváním peněz.

Poslanci VV se opět sejdou na utajeném místě ve čtvrtek. Předseda strany Radek John dnes, poté co přečetl krátké oznámení o Škárkově vyloučení ze strany a poslaneckého klubu, nepovolil novinářům žádné otázky. Už dříve oznámil, že Škárkovými výroky se začala zabývat policie.

„Dostal jsem, tuším, že od října, 55 tisíc každý měsíc. Byla mi předávána obálka. Nejprve panem Vysloužilem, potom panem Babákem. Ty peníze jsem normálně využíval,“ řekl Škárka v pondělí pozdě večer po návratu ze služební cesty do Kazachstánu Mf Dnes. Vyšší obnos peněz dostal podle deníku minulý týden i od Víta Bárty: „Dostal jsem částku 170 tisíc. Dal mi to osobně u sebe doma v bytě.“ Podle Škárky si tak neoficiální šéf strany Bárta kupoval jeho loajalitu v době, kdy začaly vyplouvat na povrch první vážné problémy v poslaneckém klubu. Jeho rozhodnutí odejít je prý definitivní, dospěl k němu dnes. „Mně se moc nelíbily výroky mých kolegů,“ uvedl.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Během dne nekomunikoval, čelil kritice VV i opozice

Škárka dnes nekomunikoval se svými stranickými kolegy. Ti přitom očekávali, že jim dnes po návratu ze služební cesty do Kazachstánu vysvětlí svá prohlášení o údajné korupci v nejmenší vládní straně. Místopředseda strany Škárka totiž podle časopisu Respekt řekl, že mu strana platila za mlčení a loajalitu. Někteří představitelé strany proto hovořili o možnosti jeho odchodu z klubu a vyloučení ze strany. K nim se přidala i opoziční ČSSD, která žádá jeho odchod ze sněmovny. Podle předsedy strany Radka Johna už začala Škárkovy výroky vyšetřovat policie.

Škárka měl od rána vypnutý mobilní telefon. Spojit se s ním neúspěšně pokoušely místopředsedkyně strany Karolína Peake a Kateřina Klasnová. „Nezvedá telefon a nereaguje na sms,“ podotkla Peake. Nedovolal se mu ani poslanec Michal Babák, který požadoval od Škárky vysvětlení mezi čtyřma očima, protože Škárka řekl, že mu nosili peníze v obálce právě poslanci Babák a Vysloužil. Oba to popřeli.

„Pan poslanec Škárka tuto situaci nijak nevysvětlil. Obě ta tvrzení mi připadají naprosto absurdní. Jak to, co se objevilo v Respektu, tak to jeho vysvětlení o fabulaci, o tom, že mystifikoval novináře. Připadá mi to obojí naprosto nehodné vysoce postaveného politika,“ řekla dnes Peake.

Mystifikace, nebo podřeknutí?

Poté, co se informace o údajných platbách za loajalitu ke straně objevila v médiích, ji Škárka popřel. Z novinářky Respektu si prý „vystřelil“, když zjistil, že si jej tajně nahrává. Předseda Věcí veřejných Radek John jeho vyjádření pro týdeník odsoudil. Jeho slova také jednoznačně popřeli Babák s Vysloužilem, kteří mu měli peníze v obálkách nosit.

Babák posléze uvedl, že za Škárkovými slovy může být vliv plzeňského podnikatele a člena výkonné rady ODS Romana Jurečka. VV mají podle něj indicie, že zástupci ODS z Plzeňského kraje přesvědčují Škárku, aby poškodil jejich klub a celou vládní koalici. Jurečko v sms zprávě pouze sdělil, že Babákův výrok mu „přijde naprosto scestný“.

Senátoři ODS navíc chtějí od Babáka kvůli Jurečkovi omluvu. Jeho výroky považují za útok na koaličního partnera. „Senátorský klub ODS považuje vyjádření poslance Babáka o údajné korupci poslance Škárky ze strany ODS za nehorázný a ničím nepodložený útok na koaličního partnera, který má bezpochyby zastřít pouze trapné, vyděračské a korupční praktiky uvnitř Věcí veřejných,“ uvedl předseda senátorského klubu Richard Svoboda. Doplnil, že senátoři z ODS požadují, aby se Babák omluvil a „nadále nezatahoval ODS do svých primitivních a paranoidních konspiračních teorií“.