Na jaře se kradou včelí úly - žádané jsou hlavně silné chovy

Pardubice – Teď na jaře si musí dávat včelaři velký pozor na zloděje, zdravé silné chovy jsou totiž ceněné zboží a kradou se na objednávku. Pravděpodobně končí u včelařů–začátečníků, kterým by jinak trvalo roky vybudovat silný chov. Přitom právě na zaběhnuté chovy dostávají začátečníci od státu tučné dotace. Škody mohou jít v podobných případech až do statisíců korun.

O čtyři 70kilogramové úly plné včel přišel nedávno i včelař ze Stéblové na Pardubicku. V okolí obce má přitom své úly několik dalších chovatelů, kteří teď mají pochopitelně obavy: „Je to hyenismus nejvyššího řádu, protože trvá minimálně dva roky vytvořit silné včelstvo,“ zlobí se předseda pardubického sdružení včelařů Evžen Báchor. 

Podle majitele chovu musel krást buď zkušený chovatel, nebo zloděj, který kradl na objednávku. Ze stanoviště se totiž ztratila ta včelstva, která patřila k nejsilnějším. Policie po pachateli pátrá, za krádež mu hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. 

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Podle Evžena Báchora ovšem případ ze Stéblové rozhodně není ojedinělý, z různých koutů republiky prý přicházejí zprávy, že někdo naloží a odveze celé stanoviště, což může být klidně i 30 úlů. Pozor by si měli dát hlavně včelaři, kteří mají svá stanoviště v odlehlých lokalitách, třeba poblíž lesa.