Klaus omilostnil střílejícího majitele sběrny

Praha - Prezident Václav Klaus prominul zbytek trestu odnětí svobody za pokus o vraždu Karlu Baštovi. Majitele sběrny surovin, který střílel na údajné zloděje a dva lidi při tom zranil, poslal soud na šest let do vězení. Případem se zabýval i Nejvyšší soud, který ve stanovisku vymezoval rozdíl mezi vraždou a mírněji trestaným zabitím v případě útoku okrádaného člověka na zloděje. Klaus stejně tak udělil milost podnikateli Jiřímu Kotíkovi, který dostal desetiletý trest za podvody se škodou ve výši stovek milionů korun. Stížnost v jeho prospěch dala dříve tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Nejvyšší soud její stížnost zamítl jako neopodstatněnou, muž byl nicméně mezitím z vězení propuštěn. Bašta už po 13:00 opustil věznici v Rapoticích na Třebíčsku, kde si odpykával trest.

Bašta předloni v Ivančicích na Brněnsku použil zbraň proti skupince mladých lidí, z nichž někteří se vloupali do jeho sběrny surovin. Majitel sběrny střílel na již ujíždějící vozidlo, kde podle něj byli zloději. V něm jedoucí mladou ženu tehdy výstřel z brokovnice připravil o zrak.

Klaus prominul Baštovi zbytek trestu s podmínkou, že se v příštích pěti letech nedopustí trestného činu. „Prezident přihlédl k dosavadnímu řádnému životu jmenovaného, který v místě bydliště požívá dobré pověsti. Pan Bašta se skutku dopustil v afektu při ochraně svého majetku a dobrovolně se výrazně finančně podílel na zmírnění jeho následků,“ uvedla prezidentská kancelář ve zdůvodnění milosti. Klaus prý přihlédl i k tomu, že Bašta část trestu již vykonal, v minulosti nebyl trestán a žádost o milost podpořil i starosta Ivančic. Petici za jeho propuštění také podepsalo přes tři tisíce lidí.

Karel Bašta po svém propuštění:

„Páni dozorci už něco naznačovali, ale říkal jsem si, že je to ironie. Za chviličku ale přišel velicí důstojník a říká: 'Karle, bal se.' Nechtěl jsem tomu ještě před chvílí věřit. Je vidět, že zázraky se ještě dějí, i když nedá se věřit na zázraky, je to podloženo lidskou snahou.“

Krajský soud v Brně nejprve Baštu potrestal za pokus o vraždu šesti roky vězení. Vrchní soud poté rozsudek překvalifikoval na pokus o zabití a muži uložil trest tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Nejvyšší soud ale vyhověl dovolání Nejvyššího státního zastupitelství a případ do Olomouce vrátil k novému projednání. Při novém procesu pak Bašta znovu odešel od vrchního soudu s šestiletým trestem za pokus o vraždu.

O milosti pro odsouzeného podvodníka rozhodly mimo jiné „složité rodinné poměry“

Jedna z osmi dnešních Klausových milostí mířila i k podnikateli Jiřímu Kotíkovi, který byl pravomocně odsouzen k desetiletému trestu Krajským soudem v Ostravě. „Prezident přihlédl k tomu, že ke skutku došlo před čtrnácti lety, odsouzený v minulosti nebyl nikdy trestán, již jednou mu byl výkon trestu přerušen z důvodu stížnosti pro porušení zákona, kterou v prospěch odsouzeného podala ministryně spravedlnosti. Podobně se v jeho prospěch vyjadřuje i odborný posudek vypracovaný Národohospodářskou fakultou Vysoké školy ekonomické,“ uvedla prezidentská kancelář ve zdůvodnění milosti. Klaus prý přihlédl také ke složitým rodinným poměrům odsouzeného.

Deník Právo loni v srpnu uvedl, že se Kovářová zasadila o propuštění Kotíka, který byl odsouzen za podvody za téměř půl miliardy korun. Kotík strávil ve vězení dva roky z desetiletého trestu. Podnikatel podle rozsudku podvedl v roce 1997 přes dvě stovky dodavatelů do jeho velkoobchodu z celého Česka se škodou zhruba 461 milionů korun, uvedlo Právo.