Drobil chystá žalobu či trestní oznámení na Michálka

Praha - Exministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), který loni v prosinci rezignoval kvůli údajné korupční aféře ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP), chystá žalobu či trestní oznámení na bývalého šéfa fondu Libora Michálka, který na údajnou korupci upozornil. Kauza pak vyvolala vnitropoliticé napětí a Drobil rezignoval.

Michálek by mohl doplatit na své výroky v České televizi, že Drobil a jeho spolupracovníci měli pomáhat s předražením rekonstrukce pražské čističky vod o tři miliardy korun, přičemž 500 milionů z toho měla údajně získat ODS. Samotné nahrávky, které Michálek tajně pořídil a které mají údajnou korupci dokazovat, Drobil zpochybňovat nechce.

„Do dvou týdnů to budeme mít hotové. Je to asi dvacetistránkové podání, které teď dokončujeme. Ještě nejsme rozhodnuti, zda to bude trestní oznámení, či občanskoprávní žaloba, jisté ale je, že se proti slovům Libora Michálka chci bránit,“ řekl Drobil k plánu, který chystá se svým advokátem Tomášem Sokolem.

Michálek má potíž v tom, že ne pro všechna svá tvrzení má důkazy a nahrávky. Nahrávání korupčního jednání mu poradil předtím ministr vnitra Radek John. „Je buď zcela nekompetentní, nebo záměrně lhal, protože musel vědět, že fond ani ministerstvo životního prostředí nemá žádnou pravomoc zasáhnout do procesu veřejné zakázky na čistírnu odpadních vod. Zakázku vypisuje magistrát,“ řekl mimo jiné Drobil.

V říjnu pořídil Michálek klíčovou nahrávku s poradcem Drobila Martinem Knetigem, který ho prý nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry. V prosinci si Michálek nahrál i schůzku s Drobilem, který mu poradil, že by měl jít buď na policii, nebo nahrávky zničit. V jednom okamžiku mu nabídl místo svého náměstka, pokud důkazy zmizí.

Vydáno pod