Veverka, který disponuje účty v kauze Promopro, byl Vondrův podřízený

Praha - Libor Veverka, který má dispoziční právo k rakouským účtům souvisejícím s případem údajně předražené státní zakázky pro firmu Promopro při českém předsednictví EU, pracoval v minulosti pro ministra obrany Alexandra Vondru (ODS). Napsal to server Euro.cz. Podle serveru pracoval Veverka v letech 2001 a 2002 pod vládním zmocněncem pro summit NATO a tím byl právě dnešní ministr obrany. Na rakouských účtech skončilo asi 135 milionů korun z půlmiliardové zakázky, Rakousko je kvůli podezření z praní špinavých peněz zablokovalo. Vondra tvrdí, že v jeho týmu pracovala stovka lidí a všechny nezná, stejně tak i Veverku.

„Pan Libor Veverka byl zaměstnán na ministerstvu zahraničních věcí od 30. srpna 2001 do 31. prosince 2002 v odboru Kanceláře summitu NATO, kde v souvislosti s přípravou summitu NATO zajišťoval koordinaci nad procesy v oblasti výpočetní a komunikační techniky s odpovědností za neodstranitelné škody mezinárodního dosahu. Byl jedním z koordinátorů, kteří měli na starosti zajištění summitu po technické stránce v Kongresovém centru Praha,“ cituje server Euro.cz mluvčího ministerstva zahraničí Víta Koláře.

Podle informací serveru Euro.cz Veverka pobíral za své služby zhruba 20 tisíc korun měsíčně a podle neoficiálních informací měl obdržet na závěr svého angažmá i vyšší odměnu. Ministerstvo ale už tyto informace konkrétně potvrdit nechtělo.

Vondra, který byl v době předsednictví vicepremiérem pro EU a už zhruba dva měsíce čelí podezření, že o problematické zakázce pro firmu Promopro věděl nebo její realizaci alespoň nezabránil, tvrdí, že Veverku, který pro něj pracoval, nezná. „Pana Veverku osobně neznám. V týmu, který organizoval předsednictví před dvěma lety, nebyl a zcela určitě jsem s ním nic nekomunikoval. Pokud jde o summit NATO před devíti lety, podílela se na něm stovka lidí. Většinu si už nepamatuji a od té doby je ani neviděl. Přímo podřízené jsem měl dvě náměstkyně,“ sdělil serveru Vondra.

Také Veverka tvrdí, že s Vondrou nemá nic společného. Zároveň popřel jakýkoli vztah s majitelem společnosti Promopro Jaroslavem Veselým, jehož společnost se k zakázce na zajištění audiovizuálních služeb pro české předsednictví EU za nestandardních podmínek dostala, napsal server Euro.cz. Podle Mladé fronty Dnes ale oba společně figurují v několika současných i zaniklých společnostech.