Komu prospěje případný Vondrův odchod?

Praha - Jméno Alexandra Vondry se v souvislosti s aférou ProMoPro skloňuje již delší dobu. Minulý týden se právě osoba ministra obrany stala zdrojem napětí v samotné koalici a problém vyvrcholil přímo před zraky veřejnosti ve sněmovně, když Vondru vyzvali k rezignaci hned dva vysocí představitelé z TOP 09. A jedním z nich nebyl nikdo jiný než sám ministr financí Miroslav Kalousek, který se v roce 2005 také podepsal na pádu premiéra sociální demokracie Stanislava Grosse. Právě kvůli Kalouskově kritice se však vyrojily otazníky i kolem samotného ministra financí. K rozhovoru na toto téma se ho ČT ovšem získat nepovedlo.

Ministr obrany Alexandr Vondra se sice ve sněmovně omluvil, ale jen za to, že kauzu vysvětluje až teď, ale vůbec podle něj není jisté, jestli ta zakázka byla skutečně předražená. Tak znělo Vondrovo vysvětlení zakázky, kolem níž existuje podezření, že oknem vyletělo 150 milionů korun. 

A kdo že může za problémy kolem kauzy ProMoPro?

Alexandr Vondra /ODS/, ministr obrany: "Celkový přehled přes tyto věci jsem samozřejmě měl a ke spoluodpovědnosti za výsledek se hlásím… A protože jsem měl důvěru v lidi, kteří tyto věci měli na starost, problémy jsem se jako manažer zabýval tehdy, když mně byly předloženy k řešení." 

Jindřich Šídlo, komentátor, Hospodářské noviny: „Alexandr Vondra používá pořád dokola jednu figuru. Celé předsednictví bylo velmi úspěšné a to je moje zásluha a zásluha mých lidí. A jestli vznikly problémy s ProMoPrem, tak to není moje chyba, ale je to problém mých lidí.“

Reportáž Nory Fridrichové (zdroj: ČT24)


V tuto chvíli už ale zřejmě nejde jen o to, co se stalo a jestli za to může skutečně Vondra, ale jedná se pravděpodobně i to, kdo jde proti němu a proč. „Není úplně jasné, co se tam stalo, kdo z toho profitoval. Ale je úplně jasné, kdo by měl výhodu, kdyby odešel pan Vondra,“ tvrdí pro pořad 168 hodin Erik Best, publicista, Fleet Sheet.

A co se stane, když Vondra své křeslo opustí?

Erik Best:

„Pan Vondra to velice dobře chápe, když odejde, tak je větší pravděpodobnost, že to neprojde, že ten systém zůstane tak, jak je. A je tam potenciální bilaterální problém, konkrétně se Spojenými státy.“

Kdyby Vondra totiž skutečně odešel, pozice premiéra Nečase by tím zřejmě byla oslabena, Kalousek by se též pravděpodobně zbavil vlivného odpůrce stomiliardového ekotendru a nejspíš za své by vzal i Vondrův plán zrušit nákupy na ministerstvu obrany přes prostředníky, a stát by tak i nadále platil zbrojařům za zprostředkování nákupu zbraní v zahraničí. A kdo že ten Vondrou kritizovaný systém nákupu na obraně zavedl? Tehdejší náměstek ministra obrany Miroslav Kalousek, jehož přítel Richar Háva byl jeden z vlastníků Omnipolu. „V době, kdy byl Miroslav Kalousek na ministerstvu obrany, tak vznikal celý ten systém nákupů přes prostředníky, který nesmírně vyhovuje všem těm Omnipolům a podobným skupinám,“ komentuje situaci pro pořad 168 hodin Jindřich Šídlo z Hospodářských novin.

Jindřich Šídlo, komentátor, Hospodářské noviny:

„Kdyby Miroslav Kalousek kladl stejně tvrdá kritéria, která klade na Alexandra Vondru, na sebe, tak už by někdy od roku 1999 nemohl být v politice. Vzhledem k tomu, nad jakými obchody on stál jako náměstek ministra obrany v 90. letech. Byť stejně jako Alexandr Vondra žádný z těch obchodů přímo nepodepisoval.“

Nicméně je třeba připomenout, že právě ministerstvo obrany, kde mimo jiné dlouhá léta působil i Kalousek, je proslulé podezřelými zakázkami, s nimiž bývá spojováno také Kalouskovo jméno. Přesto Kalousek stále zůstává v nejvyšších patrech české politiky, a dokonce stál za pádem premiéra Grosse. Většinou sice stává v pozadí, ale nyní je stále více slyšet. „On je čím dál víc odkrytý, on je exponován a myslím, že to je pro něj riziko, že veřejnost si začne všímat, že pan Kalousek má vlastně příliš velkou moc,“ doplňuje Erik Best.