Armáda představila vozidla Dingo 2, která zamíří do Lógaru

Vyškov - Armáda představila lehká obrněná vozidla Dingo 2, která zamíří do českého provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v afghánské provincii Lógar. Tři vozidla tam budou sloužit k přepravě vojáků i civilních expertů, jedno pak zůstane v Česku ve Vyškově pro další výcvik. Obrněnci stáli 135 milionů korun.

Vozidla by měla posádce poskytnout dostatečnou ochranu před minami nebo útoky sebevražedných atentátníků, zvýší také mobilitu vojáků. „Auto vydrží výbuch 50 kil TNT, zakopaných v zemi nebo nastražených až do 1 metru nad zemí. To máme otestováno a to garantujeme,“ slíbil zástupce výrobce obrněných aut Dingo 2 Max Gswendtner.

Posádku Dinga 2 může tvořit až osm lidí. Obrněnec se pohybuje rychlostí až 100 kilometrů za hodinu. Vozidla se do Afghánistánu dostanou po 20. dubnu; Češi tam zatím používají vozidla Humvee, která zapůjčily USA.

Dingo 2 nejsou první obrněnci, které armáda pořídila. Loni v prosinci podepsal náčelník vojenské policie Oldřich Kubát s firmou Praga-Export smlouvu na nákup čtyř lehkých obrněných vozidel Iveco, která by po dovybavení a přezkoušení měla zamířit do afghánské provincie Hílmand, kde operuje skupina speciálních sil vojenské policie. Hodnota zakázky činí podle dřívějších informací asi 100 milionů korun.

PRT začal v Lógaru působit v březnu. Jeho součástí je asi 200 vojáků a přibližně deset civilních expertů mimo jiné na stavebnictví, zemědělství nebo hydrologii. Český tým by v zemi měl působit nejméně tři roky, aby přispěl k všestrannému rozvoji provincie.