Tisíc lidí v Praze protestovalo proti umělým potratům

Praha - Asi tisíc lidí se zúčastnilo dnešního pochodu centrem Prahy, kterým protestovali proti provádění umělých potratů. Počet demonstrantů shodně odhadli organizátoři akce i policisté. Z Husovy ulice šel průvod na Václavské náměstí, kde před 16:00 skončil. Akce nazvaná Pochod pro život se letos konala pojedenácté. V Česku v poslední době počet umělých přerušení těhotenství klesá.

V průvodu byli mladí i starší lidé a děti. Část z nich nesla bílé dřevěné kříže. Jiní drželi fotografie novorozenců, obrázky svatých či transparenty s nápisy jako „Gynekologové, nebuďte nájemnými vrahy“ či „Toleranci od početí“. „Nesouhlasíme s interrupcemi, proto jsme přišli,“ uvedla jedna z účastnic demonstrace.

Pochod pro život se konal u příležitosti pátečního dne nenarozených dětí. Předcházela mu mše v kostele sv. Jiljí, kterou sloužil pražský arcibiskup Dominik Duka. Podle organizátorů byla určena nenarozeným dětem a zacílena byla též na „uzdravení a obrácení rodičů a lékařů“. Sdružení Stop genocidě současně zorganizovalo petici za zákaz umělých potratů. Podpořilo ji dosud 10 tisíc lidí.

Hnutí: Za padesát let zemřelo přes 3 miliony dětí

Organizátorem pochodu bylo občanské sdružení Hnutí pro život ČR. Mezi jeho cíle patří například zákaz umělých potratů, „obnovení smyslu pro důstojnost lidské sexuality“ či „podpora přirozené rodiny založené na nerozlučitelném manželství muže a ženy“. Hnutí tvrdí, že od roku 1957 se kvůli umělému přerušení těhotenství v Česku nenarodilo víc než 3,3 milionu lidí, což má dopad na demografii a tím i na důchodový a zdravotní systém.

Český statistický úřad loni registroval 39 300 potratů, což je o 1 300 méně než předchozí rok. Umělých přerušení těhotenství lékaři provedli 24 tisíc. Předloni se po dvouletém nárůstu obnovil trend poklesu potratů, který začal v devadesátých letech 20. století, jak více žen přecházelo na hormonální antikoncepci. Pilulky nyní bere 52 procent žen plodného věku, Češky jsou po Francouzkách na druhém místě v Evropě v jejich užívání.

Pochod proti potratům
Zdroj: ČT24
Vydáno pod