Janeček: Korupce je nejhorší forma krádeže a příživnictví

Praha – V Česku vznikl Nadační fond proti korupci, který vede osmatřicetiletý matematik a ředitel firmy RSJ Algorithmic Trading Karel Janeček. Ten, kdo pomůže odhalit korupci, není udavač, ale hrdina. Právě toto heslo několikrát zopakoval v pátečním Hyde Parku, jehož byl hostem. Zároveň tvrdí, že hlavní příčina finanční krize je žití na dluh a morální hazard.

Fond proti korupci bude například odměňovat lidi, kteří prokáží osobní odvahu, zdokumentují a prokáží korupci na konkrétním místě. Ve fondu bude působit třeba i bývalý ředitel rozvědky Karel Randák. Ve středu 23. března už byli odměněni první dva muži, kteří korupci pomohli odhalit. Libor Michálek a Ondřej Závodský už dostali od Nadačního fondu proti korupci ocenění, prvně jmenovaný půl milionu korun a druhý sto tisíc.

Karel Janeček

Je to také rys lidské povahy, kdy se lidé snaží zneužít něco ve svůj prospěch. Měla by tu panovat maximální transparentnost a veřejnost.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Naše podpora se bude týkat závažné ekonomické korupce. Dané lidi se budeme snažit podpořit z právního hlediska. My jako nadační fond proti korupci bohužel nemůžeme suplovat funkci soudů nebo policie, ale všem můžeme poskytnout mediální podporu. Případ můžeme opakovat, zdůrazňovat, vytvořit tlak na politiky, aby se daný problém nedal zamést pod koberec,“ vysvětlil Janeček.

Podle Janečka nemá korupce přímou vazbu na kapitalismus. Souvisí prý i se vzděláním a morálkou lidí. „Pokud někdo přijde s konkrétními důkazy a chytí se opravdu velká ryba, tak může odměna činit i milion korun. Podpora nebude jen finanční, ale i mediální. Korupčníci se takových lidí tak rychle nezbaví, podpoříme je totiž i právně,“ slíbil Janeček.

  • Hyde Park 25. 3. 2011 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2422/242136.jpg
  • Karel Janeček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2422/242139.jpg
Vydáno pod