V České Lípě vybuchl sklad paliv, dva mrtví

Česká Lípa - V České Lípě v Českokamenické ulici dnes dopoledne explodoval areál, v němž se v minulosti skladovaly pohonné hmoty. Podle mluvčí krajské záchranné služby Lenky Markovičové jsou na místě dva mrtví a dva těžce zranění lidé, další podrobnosti zatím nejsou k dispozici. Na místo letěl vrtulník. Neštěstí se stalo kolem půl dvanácté před polednem, zhruba devadesát minut poté se už požár podařilo zlikvidovat.

K výbuchu došlo v rozlehlejším areálu, kde se v minulosti skladovala paliva a pohonné hmoty. Podle policie došlo k explozi z dosud nezjištěných příčin v době, kdy u jedné z nádrží pracovali dělníci. Je možné, že došlo k explozi zbytků hořlavin v nádržích. Dva dělníci zahynuli a dva utrpěli vážné popáleniny. Zranění dělníci byli transportováni vrtulníkem do liberecké krajské nemocnice.

Jeden ze zraněných utrpěl popáleniny na 70 procentech těla a také na dýchacích cestách. Jeho stav je kritický, leží na jednotce intenzivní péče traumatologicko-ortopedického oddělení. Druhý byl popálen na 20 až 30 procentech těla a musel být operován, zřejmě bude přepraven na popáleninové centrum do pražské vinohradské nemocnice.

##GMAP:5687:Českokamenická##

Ředitel hasičů Libereckého kraje Roman Hlinovský:

„Šlo o hodně nebezpečný zásah, protože hořlavé kapaliny se nedají hasit běžnými hasicími prostředky a nějakou dobu se požár vyvíjel. Bylo těžké ho dostat pod kontrolu.“

Tlaková vlna po výbuchu byla znatelná ve vzdálenosti 400 metrů od místa exploze. Velitel zásahu David Bauer popsal, že v době příjezdu hasičů šlehaly plameny do výše 15 metrů. V jednom okamžiku se oheň rozhořel více a hasiči museli zásah načas přerušit. V nádržích podle něj byly zbytky chemikálií, zatím se neví jakých.

Areál patří společnosti EK OIL, která je v konkurzu. Insolvenční správkyně Zuzana Fillová se jej loni pokusila neúspěšně dvakrát v dražbě prodat. O tom, zda se v areálu pracovalo nebo zda v něm byli nějací zaměstnanci, prý nevěděla a k záležitosti se vyjádřit nechtěla.

  • Hasiči u nádrže po explozi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2420/241988.jpg
  • Hasiči dohašují nádrž po explozi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2420/241990.jpg
Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)