Protikorupční policie odložila vyšetřování exministra Řebíčka

Praha - Protikorupční policie přestala vyšetřovat prodej podílu Aleše Řebíčka ve stavební firmě Viamont. Detektivové případ odložili, aniž by exministra dopravy vůbec vyslechli. Píší o tom v dnešním vydání Hospodářské noviny (HN). „Nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu. Věc již byla uložena ad acta,“ řekl HN mluvčí protikorupční jednotky Roman Skřepek.

Řebíček se o ukončení vyšetřování, které začalo v červenci 2009, dozvěděl od reportérů HN. „Nikdo, ani policie, mi nesdělil, čím jsem se měl provinit, a nikdo, ani policie, se mě na nic nezeptal,“ napsal exministr v sms.

Protikorupční policie se věnovala trestnímu oznámení pouze v tzv. fázi prověřování, což znamená, že vůbec nezahájila úkony trestního řízení. Nemohla tak nasadit odposlechy či jiné „operativně pátrací prostředky,“ píší HN. Rovněž to znamená, že na práci policie nedohlížel žalobce. Podle neoficiálních informací HN se trestnímu oznámení věnoval jediný detektiv. Mluvčí Skřepek přesto trvá na tom, že se nic nezanedbalo: „Útvar se obdrženým podnětem zabýval, prověřil všechna možná podezření a rozhodl o uložení v souladu se všemi platnými předpisy.“

Trestní oznámení na Řebíčka podali analytici ministerstva financí, kteří mají na starost boj proti praní špinavých peněz. Podle dosud veřejně nepotvrzených informací považovali za podezřelé finanční operace za 900 milionů korun, píší HN.

Když Řebíček prodával firmu Viamont, šlo o bezvýznamnou regionální společnost, podnik ale začal raketově růst hned poté, co Řebíček usedl do křesla ministra dopravy ve vládě Mirka Topolánka. Jak dříve HN spočítaly, firma inkasovala od státu 14 miliard korun. To posilovalo teorii, podle níž se Řebíček svého podílu ve Viamontu nezbavil a těžil ze svého vlivu, píší HN.