Zvyšovat poplatky jen v rámci koaliční smlouvy, vzkázala K9 Hegerovi

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zvažoval před dnešním jednáním K9 navýšení většiny poplatků ve zdravotnictví, rovněž by rád zpoplatnil dopravu sanitkou na neakutní vyšetření. Příští rok mu totiž bude scházet 10 miliard na financování resortu. Poplatek u lékaře by vzrostl z dnešních třiceti korun na padesát, poplatek za den v nemocnici z šedesáti na dvě stě. A dvě stě korun by platili lidé za návštěvu specialisty bez doporučení praktického lékaře. Koaliční strany, které dnes ve formátu K9 jednaly o zdravotnictví, ale neplánují zavedení poplatků nad rámec koaliční dohody. Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných dnes v takzvaném formátu K9 diskutovali také o změnách nároků ze zdravotního pojištění.

Podle koaliční smlouvy uzavřené loni mezi ODS, TOP 09 a VV se měla poplatkem regulovat návštěva ambulantního specialisty bez doporučení a měl se zvýšit poplatek za pobyt v nemocnici nejméně na 100 korun.

„Je možné uvažovat o zvyšování regulačních poplatků, které má své limity v tom, že zvyšování by musela doprovázet sociální opatření,“ uvedl pro ČT Leoš Heger před jednáním. Třeba právě navýšený poplatek za pobyt v nemocnici by se podle jeho představ začal od příštího roku nově počítat do celkového ročního limitu. Ten je dnes u dětí a důchodců 2,5 tisíce korun ročně. Ostatní platí dvojnásobek.

Kromě zvýšení poplatků Heger uvažoval také o tom, že by pacienti platili i za převoz sanitkou k vyšetření. Pět korun za každý ujetý kilometr. Heger připustil, že poplatky by se zvyšovat nemusely, pokud by stát zvýšil dotace, které platí stát pojišťovnám za děti, důchodce nebo nezaměstnané. Jenže s tím nesouhlasí ministr financí Miroslav Kalousek: „Prosazujeme vyšší odpovědnost pro všechny účastníky systému, tedy pro zdravotní pojišťovny, zařízení i pacienty a také vyšší spoluúčast.“

„Pro mě je šokující, že doposud uvážlivý ministr Heger nám nějak Julínkovatí,“ pustil se do ministra jeho stínový protějšek David Rath (ČSSD). Také od koaličních kolegů zaznívá na Hegerovu adresu kritika. Předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS) míní, že zvyšovat poplatky bez motivace pacientů k úsporám v systému zdravotní péče, by byl holý nesmysl. „Žádné zvyšování poplatků dokud nevyčerpáme všechny vnitřní zdroje, které ve zdravotnictví máme,“ přidává se ministr dopravy Vít Bárta (VV).