Pozor na podvýživu - léčbu může prodloužit až dvojnásobně

Praha – Až 40 procent pacientů hospitalizovaných v nemocnicích a 60 procent nemocných v domácí péči je ohroženo podvýživou. Aktuální průzkum ukazuje, že rodiny nevědí, jak situaci předejít ani jak ji řešit. Pacienti se přitom při podvýživě hůže zotavují, chybějí jim potřebné živiny a snáze podléhají infekcím. Nejvíce jsou podvýživou ohroženi senioři, lidé s nemocemi trávicího traktu, neurologičtí pacienti, kteří třeba po mrtvici špatně polykají, a lidé s rakovinou.

„Podvýživa prodlužuje až o 50 procent hospitalizaci a až o 30 procent zvyšuje úmrtnost,“ varoval odborník na výživu docent Pavel Kohout. Nemocnice podle něj na výživu pacientů většinou dbají, problém ale je v ambulantní a pak i domácí péči. Rodina si dlouho nemusí všimnout, že senior špatně jí a hubne. Příbuzní pak začnou hledat pomoc, až když už je stav pacienta vážný. Sledovat výživu rizikových pacientů by měli také praktičtí lékaři. 

„Hlad neznamená, že by lidé vůbec nejedli, znamená to, že jedí méně, než by jíst měli, a především v rekonvalescenci po operacích a hlavně u seniorů je to velký problém, který se může podílet na komplikacích pro celý jejich život,“ připomněl Kohout. Pro pacienta je zátěží každý pobyt v nemocnici, protože musí mobilizovat své rezervy. „Při každé operaci musí brát rezervy ze svých svalů a trvá čtvrt až půl roku, než se zase dostane do své předchozí formy, u seniorů se do ní nemusí dostat už nikdy,“ varoval lékař.   

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Podle dostupných dat trpí podvýživou při přijetí na plánovanou operaci deset procent pacientů, při přijetí na akutní operaci až polovina a mezi pacienty s rakovinou je podvyživených až 80 procent. Příčinou jsou obtíže nemoci i užívané léky.  

Pacienti při propouštění z nemocnice i jejich rodiny proto mají podle Kohouta dostat rady o vhodné výživě. „Pokud člověk není schopen jíst plnohodnotně, měl by vědět, že se může poradit, kde radu dostane, že jsou i další možnosti v tekuté výživě, která může obsahovat jen některé chybějící složky, nebo plnohodnotný koktejl bílkovin, tuků, vitamínů, energie, které člověka dostanou do takové formy, aby operaci a hospitalizaci zvládnul,“ shrnul lékař. Příznaky podvýživy mohou být různé - od nespavosti nebo naopak chorobného usínání přes zimomřivost až po hubnutí.

Vydáno pod