Houba decimuje americké netopýry, čeští v boji vyhrávají

Praha - V roce 2006 zjistili zoologové u netopýrů zimujících v jeskyních na severovýchodě Spojených států amerických zvláštní nákazu. Plíseň, která se projevuje bílými skvrnami na nose netopýrů, vešla do povědomí jako syndrom bílého nosu. Během následujících let se po USA dramaticky rozšířila a na některých místech zahubila až 90 procent netopýrů. České přírodovědce tedy vystrašilo, když v loňském roce tuto děsivou chorobu zaznamenali i u netopýrů v České republice.

Geomyces destructans – tak zní název záhadné houby, která napadá netopýry zimující v jeskyních. Na první pohled se projevuje celkem nenápadnou bílou skvrnkou na nose. Má ale katastrofické účinky. „Charakteristické pro tu houbu je, že má obrovskou nadprodukci spór, které jsou veliké, lepivé a dlouhodobě přežívají. To znamená, že z lokalit, které jsou touto houbou infikovány, se na oblečení dostane kamkoliv,“ tvrdí profesor z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Ivan Horáček.

Během několika let se netopýří nemoc rozšířila po východním pobřeží Spojených států amerických a zanechala za sebou doslova spoušť. Za pouhé dva roky zahubila přes milion netopýrů. „U některých druhů se ta početnost na severovýchodě Spojených států zredukovala na třetinu nebo čtvrtinu původních stavů, to je skutečně strašlivá infekce,“ popsal ničivý účinek plísně profesor Horáček.

Netopýři bojují s plísní (zdroj: ČT24)

Není těžké si představit zděšení českých přírodovědců, když loni v zimě nalezli toto onemocnění i u zvířat v českých jeskyních. Z osmi set lokalit, které pravidelně sledují už několik desetiletí, se nákaza objevila na čtyřiceti místech. Výsledky komplexního screeningu, který nemá v Evropě zatím obdoby, se na podzim dostaly i na stránky prestižního biologického časopisu Plos One. „My jsme v zásadě předpokládali, že je to záležitost čistě americká, nicméně už v roce 2008 jsme začali sledovat populace našich netopýrů s výskytem tohoto syndromu, v roce 2008 jsme měli ve dvou lokalitách z 800 zaznamenán možná výskyt,“ popisuje biolog.

Za jeden rok ale výskyt dramaticky vzrostl. Plíseň se obvykle projevuje nejvíc na konci zimy. Přírodovědci proto s napětím očekávali, co zjistí po letošní zimě. Na začátku března tedy s netrpělivostí vyrazili sčítat netopýry v jednom z největších zimovišť ve středních Čechách a tou jsou Koněpruské jeskyně u Berouna. Okřídlené myši, které se mohou dožít až neuvěřitelných čtyřiceti let, tráví zimu v hluboké hibernaci. Stahují se do jeskyní, ve kterých je stabilní teplota. Najednou jich tu napočítáte několik stovek. Zoologové si poznamenají každého jedince od každého druhu. Přitom se je snaží pokud možno nevyrušit. Probouzení ze zimního spánku totiž zvířata vysiluje.

„Co mám zatím předběžné zprávy a z vlastních zkušeností ve středních Čechách můžu říct, že co do intenzity napadení je situace lepší než loni,“ konstatuje povzbudivou zprávu profesor Horáček. Zdá se tedy, že katastrofický scénář z USA se v případě evropských netopýrů opakovat nebude, nákaza se nijak dramaticky nešíří. Pro ilustraci - z tří set netopýrů, kteří letos zimují v Koněpruských jeskyních, nebyl nakažen ani jeden.

Nemoc patrně oproti původním předpokladům nepochází z USA, ale z Evropy. Do Spojených států se plíseň zřejmě dostala díky člověku. S největší pravděpodobností její spóry zavlekli do amerických jeskyní evropští jeskyňáři. Stejně jako jiné invazní druhy se houba v novém prostředí, které na ni nebylo zvyklé, dobře uchytila. Analýzy českých vědců potvrzují, že u evropských netopýrů se vyskytuje větší genetická rozmanitost tohoto onemocnění. V Americe je pouze jeden kmen, a to velmi agresivní. Díky bohatým archivům fotografií z minulých let navíc čeští zoologové zjistili, že bílé nosy se u českých netopýrů objevovali i v minulosti. Podle profesora Horáčka už z doby před patnácti lety.

Světová vědecká obec stále pátrá po tom, jak přesně houba netopýry zabíjí. Čeští zoologové se domnívají, že to nejsou jedovaté toxiny ani rozklad vnitřních orgánů. Nepříjemné kožní onemocnění zřejmě zvířata probudí ze zimního spánku příliš brzy, ta nenajdou potravu a zemřou na vyčerpání. Na rozdíl od Česka nejsou nejnovější zprávy ze Spojených států vůbec optimistické. Plíseň se šíří na jih a už dorazila i do Tennessee a Virginie. Nezbývá nic jiného než držet americkým létajícím myším palce.

  • Ivan Horáček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2409/240826.jpg
  • Screening netopýří populace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2409/240827.jpg