Pecina odejde ze sněmovny. Vadí mu politika ČSSD

Brno - Poslanec ČSSD Martin Pecina složí mandát v dolní komoře. Nesouhlasí se současnou politikou strany vůči koaliční vládě ODS, TOP 09 a VV a vadí mu také, že s ním nový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nechce spolupracovat. Ze sněmovny zřejmě odejde na dubnové schůzi, členem sociální demokracie zůstane. První Pecinovým náhradníkem je na kandidátní listině ČSSD Jiří Dienstbier mladší, který kandiduje na místopředsedu ČSSD a v obvodu Kladno do Senátu. Pokud by se do horní komory dostal, dalším náhradníkem je exposlanec Miroslav Svoboda.

„Pan Sobotka mě odmítl kamkoli angažovat, vyhodil mě z politického grémia, z předsednictva, tam, kde jsem byl za Jiřího Paroubka,“ uvedl Pecina, který byl v úřednické vládě Jana Fischera ministrem vnitra. Soudí, že pro něj není v sociální demokracii pod Sobotkovým vedením místo. „Abych jenom seděl ve sněmovně a koukal, to je asi zbytečné,“ dodal Pecina.

Sobotka v reakci na Pecinovo rozhodnutí Pecinu označil za člověka, jemuž bytostně vyhovuje exekutiva. Ve sněmovně se prý trápil. „Jak znám Martina Pecinu, příliš to zřejmě nesouvisí s politikou… Ale pro sebe bude hledat nové životní uplatnění,“ komentoval Pecinův krok Sobotka. Dodal, že o Pecinově rozhodnutí zatím oficiálně nebyl jako šéf strany ani jako předseda poslaneckého klubu informován.

Jiří Paroubek pro ČT24:

„Pan Pecina si ten poslanecký mandát ničím nezasloužil. Myslím, že to žádná škoda pro veřejnost ani pro sociální demokracii nebude. Martin Pecina je vynikající státní úředník, ale politik to prostě není. A to byla moje chyba. Další chyba byla například Marie Benešová.“

Kritikou nešetří ani na současnou politiku nejsilnější opoziční strany a na kabinet Petra Nečase (ODS). „Nemyslím si, že by pro lidi bylo dobré, abychom zemi nechali zdevastovat a radovali se, že nám při tom rostou preference. Musíme dělat politiku, abychom byli schopni prosadit něco z programu, a ne být jenom proti a být nekonstruktivní opozicí, jako to bylo dosud,“ řekl Pecina, který ve volbě předsedy ČSSD podporoval Sobotkova protikandidáta Michala Haška.

Pecina dříve vedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Do Fischerovy vlády ho nominovala ČSSD, byl nestraníkem. Do sociální demokracie vstoupil před sněmovními volbami. Poté, co Pecina odejde z dolní komory, se zřejmě vrátí na severní Moravu a bude si hledat práci. Pecina bude čtvrtým poslancem, který v tomto volebním období sněmovnu opustí. V minulém volebním období se v dolní komoře vyměnilo celkem 24 poslanců.

Vydáno pod