Soud potrestal expředsedu národního výboru za vystěhování sedláka

Olomouc – Bývalý předseda Národního výboru v Brníčku u Uničova Ladislav Nakládal dostal u krajského soudu v Olomouci 18měsíční podmíněný trest za to, že rozhodl o vystěhování rodiny sedláka Jiřího Nohavičky ze statku. Týdeník Sedmička upozornil, že jde o první odsouzení zločinu násilné kolektivizace z 50. let. Už loni Nakládala potrestal okresní soud dvouletým podmíněným trestem.

Rodina Nohavičkových se musela vystěhovat ze svého statku 15. prosince 1951. „Násilné vystěhování režírovali výše postavení politici s přispěním Státní bezpečnosti. Tehdy osmadvacetiletý zedník Nakládal s minimální zkušeností s funkcí předsedy si neuvědomoval, že porušuje zákon,“ uvedl Nakládalův advokát. Podle verdiktu krajského soudu však Nakládal byl coby předseda národního výboru za svoje činy plně odpovědný. „Na případ se nevztahuje amnestie ani není promlčený,“ řekl předseda soudního senátu Jaromír Hudeček.      

„Jsem ráda, že jsem se rozsudku konečně dočkala. Doufám, že už je to všechno za námi,“ pochvalovala si 87letá snacha vystěhovaného sedláka Jarmila Nohavičková, která se s Nakládalem dva roky soudila. Po revoluci sice Nohavičkovi získali část svého majetku zpět, na morální zadostiučinění ale čekali další dvě desetiletí. Nakládal si rozsudek do soudní síně vyslechnout nepřišel. Odvolávat se ale proti němu nejspíš nebude. „Už chce mít také klid,“ řekl listu jeho obhájce David Bukal.   

Podle zástupců Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu má rozsudek velký význam. Jeho pracovníci totiž měli na stole 500 podobných případů. Aktéři případů ale buď postupně zemřeli, nebo se vyšetřovatelům nepodařilo shromáždit tak pádné důkazy jako v tomto případu. „Máme rozpracovaných pár dalších, mají ale jen malou šanci na úspěch. K soudu se dostala už jen kauza z Rakovnicka, ta se však nakonec vrátila na stůl státního zástupce,“ řekl mluvčí úřadu Jan Srb. 

Případ rodiny Nohavičkových se dostal k soudu až v roce 2009 a od začátku byl komplikovaný. Olomoucký okresní soud ho nejprve zastavil s tím, že se na něj vztahuje amnestie z roku 1960. Státní zástupce se ale odvolal a krajský soud mu dal za pravdu. Kauza se tak vrátila zpět na okres, který Nakládala již loni odsoudil ke dvouleté podmínce. Ten se ale odvolal a případ zamířil opět na kraj.

Jarmila Nohavičková
Zdroj: ČT24