V Česku visí tibetské vlajky, někde drží s Čínou

Praha - Radnice a organizace po celém Česku si dnes připomínají 52. výročí protičínského povstání v Tibetu. Na více než třech stovkách míst proto dnes jako symbol solidarity zavlály tibetské vlajky. K celosvětové kampani  se Česká republika připojuje od roku 1996. Před čínským velvyslanectvím pořádá demonstraci česká pobočka nevládní organizace Amnesty International, která po světě podporuje dodržování lidských práv.

Loni byla tibetská vlajka na více než třech stovkách úřadů - na radnicích, parlamentu i jinde. Akce se celosvětově koná 10. března k připomenutí povstání proti čínské okupaci ve Lhase, při kterém zemřelo nejméně 80 tisíc Tibeťanů. Čínská armáda vtrhla na území nezávislého Tibetu v říjnu 1950. Od roku 1965 je Tibet čínskou autonomní oblastí.

V Olomouckém kraji dnes tibetskou vlajku vyvěsili ve dvanácti městech a obcích. V krajském městě zavlála už po šestnácté, lidé si také povstání Tibeťanů připomenou večer zapálením svíček. Vedle radnic si akci tradičně připomíná i organizace Amnesty International. V Olomouci zorganizovala akci na podporu dvou vězněných tibeťanů. Za mnicha a dokumentaristu včera lidé podepisovali dopisy, ve kterých žádají jejich propuštění.

Například nad Ostravou ale vlajka nezavlaje. Naposledy radnice moravskoslezské metropole vyvěsila vlajku utlačovaného národa v roce 2009, vloni se už k tomu neodhodlala. Levicoví zastupitelé nevyvěšení zdůvodňují tak, že pomáhají podnikatelům, kteří by jinak měli problémy s Čínou. Občanské sdružení Lungta sice tak jako v minulých letech požádalo Ostravu o podporu mezinárodní kampaně s názvem Vlajka pro život, jenže zastupitelé nakonec nepřijali žádné usnesení.