Muž si objednal drogy z Asie, skončil v nemocnici

Brno - Jednačtyřicetiletý muž z Brna si přivodil zdravotní komplikace požitím omamných látek, které si objednal přes internet z Asie. Loni v prosinci jej našli u něj doma v kritickém stavu policisté. Rozbor drog nyní ukázal, že jde o látky s označením JWH 250 a JWH 018, které obsahují výtažky z konopí. Jsou ale stokrát účinnější než běžná marihuana.

Policie byla do domu v Brně-Kohoutovicích přivolána loni v prosinci poté, co sousedé zaslechli z bytu uvedeného muže „nelidský křik“. Stalo se tak, když si muž aplikoval drogy, jež mu dorazily poštou z Asie. V bytě nalezla policejní hlídka muže ležícího na zemi. Chroptěl a nebyl schopen komunikace. Teprve po několika dnech v nemocnici se jeho zdravotní stav zlepšil. Uvedl, že si drogy objednal přes internet. Látky pak několik týdnů zkoumali policejní specialisté v laboratořích.

Policie před podobnými experimenty varuje

Chemici zjistili pomocí chromatografie a spektrofotometrie, že jde o látky JWH 250 a JWH 018. Jsou to chemikálie, které jsou až stonásobně účinnější než základní tetrahydrocannabinol (THC) obsažený v marihuaně. „I když se nejedná o látky zakázané v ČR, důrazně varujeme před podobnými experimenty,“ uvedl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Muž tedy není stíhán za požití těchto nových drog, jež nejsou na drogovém trhu v republice příliš známé, ale za to, že měl doma menší pěstírnu konopí. Hrozí mu až pět let vězení.