Kalousek má tajnou nahrávku ze schůzky šéfů novin

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek má k dispozici tajnou nahrávku z diskuze šéfredaktorů českých deníků. Schůzka novinářů se konala v úterý v redakci deníku MF Dnes, který o tom informuje na svém webu. Mítink se konal v souvislosti s plánovaným zvýšením DPH na tisk a knihy. Kalousek chtěl původně záznam zveřejnit v České televizi v pořadu Hyde Park. Později ale pro akutálně.cz uvedl, že on sám to neudělá.

Závěry z úterní schůzky redakce vznikly nakonec tři. „Vydáme společné prohlášení nebo dopis šéfredaktorů všech zpravodajských deníků. Dopis se bude obracet na členy vlády, poslance i senátory s výzvou, aby se nezvyšovala DPH,“ řekl šéfredaktor MF Dnes Čásenský. Zároveň se mezi sebou budou šéfredaktoři informovat o tom, jak na výzvu politici reagují.

Miroslav Kalousek:

„Nahrávka se ke mně dostala velmi zvláštní cestou, jakou, to neřeknu. Ten obsah se mi zdál podivný. Informoval jsem tedy pana Čásenského, že ji mám a že uvažuju, že ji zveřejním. Já jsem to nenahrával. Jsem taky v šoku, že něco takového existuje.“

Ministr Kalousek disponuje tajnou nahrávkou (zdroj: ČT24)

Třetím závěrem bylo, že šéfredaktoři budou postupovat ve spolupráci se Svazem českých knihkupců a nakladatelů. „Nemyslím si, že by cokoliv z toho bylo jakýmkoliv způsobem problematické,“ podotkl Čásenský. Právě Čásenského Kalousek ve středu v podvečer kontaktoval s tím, že disponuje videozáznamem z celé diskuze. Od koho jej má, nechtěl říci, za natáčením ale podle svých slov nestál. 

„Jsem v naprostém šoku, nikdy v životě jsem neslyšel o tom, že by byly štěnice či videokamery nasazeny přímo v redakci novin,“ řekl Čásenský. Vydavatel MF Dnes se v nejbližší době hodlá obrátit na policii se žádostí, aby bylo nelegální natáčení přímo v zasedací místnosti deníku vyšetřeno. „Budeme postupovat tak, abychom zjistili, kdo nahrávku pořídil, což bude obtížné. Musíme vyloučit podobné případy,“dodal Čásenský.

Proti zvyšování DPH u tisku a knih se staví i Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Jeho petici podepsalo k neděli 6. března přes 69 tisíc lidí. Jedna z nejúspěšnějších petic v porevolučních dějinách žádá ústavní činitele, aby svůj záměr přehodnotili.

Vydáno pod