Virapen: Farmacie je byznys jako každý jiný

Praha – Bývalý vlivný zaměstnanec farmaceutické firmy John Virapen tvrdí, že farmaceutickým firmám dnes nejde o vyléčení pacientů, ale pouze o jejich zisky. Právě kvůli nim jsou totiž schopny prodávat léky, které neléčí, někdy dokonce i škodí. O tomto tématu napsal Virapen kontroverzní knihu – Nežádoucí účinek: Smrt.

„Svojí knihou jsem neměl v úmyslu někoho šokovat, ale pravda někdy lidi šokuje, to je fakt. Chtěl jsem jen popsat, co se ve skutečnosti s farmaceutickými firmami děje. Případy, které v knize popisuji, jsou doložitelné,“ řekl autor. Čtyřicet let pracoval ve farmaceutickém průmyslu, nejdříve jako prodejce, později se dostal i na ředitelskou úroveň.

Virapen firmám nejdříve důvěřoval, dnes ale názor změnil

Rozhovor s Johnem Virapenem (zdroj: ČT24)

„Ze začátku jsem neříkal nic, spíš jsem odvracel zrak a snažil se jim důvěřovat. Od prvního dne zde ale vládla korupce, jenže já jsem tomu zprvu nevěnoval velkou pozornost,“ vysvětlil Virapen. „Žil jsem si dobrým životem, je to jako droga, zvyknete si na určitý životní styl. V životě každého člověka ale později přijde čas, kdy si uvědomí, že nastala doba něčeho nechat nebo se zamyslet nad tím, co dělá,“ podotkl.

Očkovací vakcíny mají dle něj vedlejší účinky, které mohou lidí zabíjet, proto je jejich propagace jen marketingovým tahem. „Za peníze se dnes dá koupit téměř všechno. Měl jsem peníze, které jsem předal v obálce jednomu renomovanému lékaři, a on si je ode mě vzal. A podobné případy se dějí dnes a denně,“ dodal Virapen.