Svoboda projevu platí i na internetu

Praha - Internetové diskuse, ve kterých nespokojení klienti kritizují konkrétní soukromou firmu, nejsou protiprávní a provozovatel serveru je nemusí blokovat. Smazat by měl jen příspěvky vyzývající třeba ke genocidě nebo rasismu. S průlomovým verdiktem přišel Vrchní soud v Praze, když zamítl žalobu realitní kanceláře Prolux Consulting. Ta požadovala smazání nelichotivé a velmi kritické debaty, soudci ale dali přednost svobodě projevu. Soud zároveň přikázal firmě Prolux zaplatit vydavatelství Internet Info soudní výlohy spojené s tímto procesem.

Když před pěti lety na serveru Měšec.cz, který spravuje internetové vydavatelství Internet Info, vyšel článek o prodeji nemovitostí, rozběhla se pod ním bouřlivá a nijak lichotivá diskuse právě o společnosti Prolux. Firma provozovatele stránek zažalovala, aby příspěvky smazal. Městský soud dal nejdříve realitní kanceláři zapravdu, odvolací vrchní soud má ale opačný názor. „Senát Vrchního soudu v Praze v této věci posuzoval, zda příspěvky nevybočily z rámce svobody projevu. Shledal na rozdíl od soudu prvního stupně, že o takové vybočení nejde,“ komentoval pro ČT verdikt vrchního soudu jeho mluvčí Jan Fořt. Z výsledků procesu vyplývá, že příspěvky čtenářů v diskusích jsou chráněny ústavně zakotvenou svobodou projevu a nepřípustné je pouze její zneužívání.

Ústavní právník Jan Kysela:

„Obecná otázka v těhle řízeních je, jestli každý má automaticky dobré jméno, které je možné chránit, a nebo jestli si ho nejdříve musí vybudovat, a pak je možné ho chránit.“

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Právní zástupkyně firmy Prolux Jana Kudrnová se k rozsudku odmítla vyjádřit s odvoláním na skutečnost, že ještě nemá k dispozici písemné vyhotovení rozsudku. Realitní kancelář si proti rozsudku vrchního soudu může ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Také to, zda se k dovolání chystá přistoupit, odmítla advokátka firmy sdělit. Realitní kancelář Prolux Consulting je považována za kontrovezní společnost. Stovky jejích klientů se cítí poškozeny. Smlouva, kterou podepsali, je totiž exkluzivní i přesto, že v ní toto slovo není přímo napsané. Při prodeji nebo koupi přes jinou realitní kancelář proto musí klienti zaplatit provizi i Proluxu. Podle slov policejního mluvčího Tomáše Hulana počet poškozených stále roste, v současnosti se jejich počet přesahuje 430.