Parkanová by měla odstoupit, žádají poslanci po výslechu Krejčíka

Praha - Někdejší ředitel Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík dnes před sněmovním branným a bezpečnostním výborem vypovídal o pochybných armádních zakázkách, neboť jej poslanci před měsícem zbavili mlčenlivosti. Výsledkem je však výzva členů výboru adresovaná někdejší ministryni obrany Vlastě Parkanové, aby odstoupila ze všech veřejných funkcí. Jako ministryně prý chybovala v souvislosti s Krejčíkovým odstoupením z funkce. Parkanová rezignovat nehodlá a uvedla, že Krejčík zneužíval své působení v čele zpravodajství. K samotným zakázkám se poslanci nic zásadního nového nedozvěděli. Krejčík se poté v Událostech, komentářích zastal bývalého náměstka ministra Bartáka, vojenské zpravodajství podle něj nikdy nezaznamenalo korupci v souvislosti s jeho jednáním.

„Lze to obecně formulovat tak, že nezvládla svou funkci ministryně a tím způsobila odchod generála Krejčíka,“ uvedl po jednání výboru pro ČT předseda výboru Martin Bublan (ČSSD). „Mě mrzí, že výbor dokázal přijmout takovýto výstup, aniž by se mě kdokoli pokusil na jednání pozvat, nebo mě jakoukoli formou kontaktovat. Já opravdu nerozumím tomu, proč se mě výbor hlasy opozičních poslanců rozhodl vyzvat k odstoupení, mohu to pouze interpretovat jako jednu z politických hrátek,“ reagovala Parkanová.

Opozice měla údajně na dnešním zasedání většinu, protože někteří vládní poslanci chyběli, a přijaté usnesení také navrhla. Koaliční poslanci byli proti nebo se hlasování zdrželi. Koalice chtěla jednání přerušit a pozvat Parkanovou, aby se mohla vyjádřit. Poslanci včetně Parkanové ale prý mohli na dnešní Krejčíkovo slyšení přijít. Na výboru údajně dokonce padlo, že zvána byla, což sama Parkanová popřela.

Ke Krejčíkově odchodu z čela zpravodajství před čtyřmi lety měl vést diskreditační materiál na náměstky Parkanové, která v té době obranu vedla. Získávání údajů prý řídil přímo Krejčík, který to ale popírá a podal kvůli dokumentu v lednu trestní oznámení na neznámého pachatele. Materiál je podle něj lživý a nemá s ním nic společného.

Krejčík v ČT: Je to lež

„Žádný materiál, který by měl původ z činnosti Vojenského zpravodajství, nebyl nikomu ať už účelově nebo neúčelově v rámci ministerstva obrany předáván. Je to lež,“ uvedl Krejčík v Událostech, komentářích.

Důvodová zpráva, jež informace o Krejčíkově tvorbě kompromitujícího materiálu obsahuje, pak podle bývalého šéfa Vojenského zpravodajství měla zkomplikovat jeho život ve výslužbě. „Ten materiál byl určen k tomu, aby generál Krejčík odešel z funkce, a to nikoli klidným způsobem, ale způsobem, který by mu znemožňoval další působení např. ve státní správě,“ uvedl sám Krejčík.

Krejčík v UK: Barták a korupce? Nikdy nebyly žádné indicie

Krejčík se rovněž zastal tehdejšího náměstka za ODS Martina Bartáka, kterého později obvinil bývalý americký velvyslanec z korupce. „Náměstek Barták, v době kdy jsem byl ředitelem Vojenského zpravodajství, byl prvním náměstkem ministryně obrany a já jsem s ním běžně komunikoval. Nikdy jsem nezaznamenal informace, které by vypovídaly o něčem, čemu říkáte korupce, ve vztahu k této sobě. Pan exministr Barták nebyl osobou, která by byla předmětem našeho zájmu,“ řekl v Událostech, komentářích.

Zásadní informace o armádních zakázkách nezazněly

Krejčíkovi umožnil promluvit před protikorupční policií i dnes před poslanci ministr obrany Alexandr Vondra, zejména o kauze údajné korupce při nákupu nákladních vozidel Tatra. Podezřelých je několik lidí; do případu je zapleten i někdejší ministr obrany Martin Barták, jenž je nyní náměstkem ministra financí. Kvůli vyšetřování zmíněné zakázky má nyní neplacené volno. Krejčík byl první, kdo na nákupy Tater, Pandurů nebo kontroverzním pronájmu stíhaček Gripen upozornil. „Měli jsme pochybnost o tom, jestli peníze, které ministerstvo vydává, jdou jen na zakázky - měli jsme zkrátka pocit, že by některé ty peníze mohly směřovat i jinam,“ vysvětloval už začátkem února Krejčík.

O zmanipulovaných zakázkách se poprvé zmínil už před čtyřmi lety, kdy byl ještě v úřadu. Z čela vojenské tajné služby pak musel odejít. Tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová považovala Krejčíkovo vystoupení za velkou chybu, neboť o tajné službě se nemá moc vědět. Tvrdila tehdy také, že důvěra mezi ní a Krejčíkem nefunguje. Opačného názoru je současný ministr  Vondra. „Samozřejmě jsem pro co největší transparentnost, aby se do těch případů vneslo co největší jasno,“ prohlásil Vondra.

Podle šéfa branně bezpečnostního výboru PSP Františka Bublana většinu zakázek už policie šetřila, ale byly údajně zameteny pod koberec. Tím, že se tyto kauzy na výboru otevřou, půjde o signál, aby se policie k daným případům vrátila.