Náměstkem pro vyzbrojování se stal Blažek z ODS

Praha – Místopředseda pražské ODS Rudolf Blažek se stal náměstkem ministra obrany pro vyzbrojování. Do funkce si ho vybral šéf resortu Alexandr Vondra, Blažek bude mít na starosti akvizice armádní techniky. Podle ministra je tato sekce z minulosti zatížena celou řadou problémů, proto prý hledal osobnost, jejíž zkušenosti a erudice budou zárukou realizovaných systémových změn.

Doposud měl ministr jen tři náměstky: jedním z nich je exministr Jiří Šedivý, náměstkem pro personalistiku jmenoval Vondra Michaela Hrbatu a ekonomiku dostal na starost Libor Karásek. Vyzbrojování až dosud spadalo pod Šedivého, Blažek tak převezme část jeho agendy. 

Vondra v listopadu z pozice úředníka zodpovědného za akvizice výzbroje odvolal tehdejšího náměstka Jana Fulíka, který bývá odborníky kritizován za sporný miliardový nákup čtyř transportních letadel CASA. Podle pondělních informací serveru Euro.cz by měl Fulík k 30. dubnu svou pozici na ministerstvu obrany zcela opustit.   

Toto ale nebyl jediný nákup, kvůli kterému byla armáda kritizována. Vondra proto zadal audit hospodaření a slíbil změny, aby už armáda nemusela kupovat armádní techniku přes prostředníky. Už příští rok by měla být hotova tzv. bílá kniha armády, kterou připravuje 15členná komise a měla by nastínit vizi rozvoje ozbrojených sil v příštích 10 – 15 letech.

Blažek je v současnosti členem zastupitelstva hlavního města a předsedou výboru pro legislativu a bezpečnost. Je také šéfem zastupitelského klubu ODS. V letech 1998 až 2002 působil Blažek jako pražský radní a od roku 2002 do roku 2010 byl náměstkem primátora Pavla Béma. Po sněmovních volbách se o Blažkovi spekulovalo jako o možném ministrovi vnitra či spravedlnosti. Média spekulovala také o možnosti, že by našel uplatnění na ministerstvu pro místní rozvoj, životního prostředí nebo zahraničí.

Vydáno pod