Noví inspektoři budou moci provokovat policisty

Praha – Nová Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) bude kontrolovat všechny policisty, celníky i vězeňskou službu, ale i všechny civilní zaměstnance těchto útvarů a měla by být zcela nezávislá. Skončit by tím měla dosavadní praxe, kdy třeba policie vlastně kontrolovala sama sebe. S touto podobou kontroly policie počítá návrh zákona předložený vládě ministrem vnitra Radkem Johnem (VV). Jde o legislativní úpravu ze zákonů, které kabinet Petra Nečase v programovém prohlášení označil za své priority. Půjde o úplně novou policii s vlastními auty a uniformami, sloužit v ní budou čtyři stovky lidí.

„Rozhodně nebude (GIBS) pod žádným ministrem, neboť jde o odpolitizování, a rozhodně nebude pod policejním prezidentem, protože policii bude kontrolovat,“ uvedl pro ČT John. Z jeho předlohy zákona vyplývá, že příslušníci GIBS budou moci v rámci svých pravomocí třeba zastavovat auta či legitimovat lidi. A na ostatní policisty pak budou moci „líčit pasti“.

Pracovníci inspekce budou moci porušovat zákon, vztahovat se na ně bude takzvaná přestupková beztrestnost. K jejich práci bude patřit třeba rychlá jízda, projíždění semaforu na červenou nebo malé množství lehkých drog, nebo také falešné průkazy. Tím vším pak budou provokovat běžné policisty, a dokonce k tomu budou moci využit i třetí osobu.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Odborníci i opozice se ale bojí, aby toho inspektoři nezneužívali. „Testy spolehlivosti jsou vhodným nástrojem, ale musí být garance, že nejsou zneužívané,“ míní stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD). „Dopředu mít písemně stanoveno, kde budou působit, jaké přestupky budou páchat, aby nedocházelo k tomu, že se v rámci běžné činnosti, nebo i soukromého provozu dopustí přestupku a zpětně se pak budou odvolávat, že to byla řízená provokace,“ poukazuje na rizika Václav Láska z Transparency International.

Teď se ale musí politici dohodnout, kdo bude šéfem této inspekce. A zda ho jmenuje prezident či vláda. Samotná inspekce se pak bude zodpovídat jen Poslanecké sněmovně. Podle Tejcova mínění může hrozit to, že vznikne obrovský neefektivní sbor, „který bude v mnohém kopírovat policii, aniž by to bylo nutné.“ Vedle Poslanecké sněmovny se zřejmě strhne boj o existenci GIBS i za dveřmi Strakovy akademie. Na rozjezd této vlajkové lodě vládního prohlášení totiž bude potřeba sto milionů korun, které zatím nikdo z kapsy nevytáhl.