Fulík spojovaný s nákupem letadel CASA na obraně skončí

Praha - Jan Fulík, který podle médií stál za nákupem transportních letadel CASA, v dubnu ukončí činnost na ministerstvu obrany. Pořízení letadel bývá odborníky kritizováno jako podezřelé. Evropské komisi se nelíbí, že ČR údajně nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek, když o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodla bez výběrového řízení. Informaci přinesl server Euro.cz. Fulík by měl svou pozici opustit k 30. dubnu. Informaci potvrdil i mluvčí úřadu Jan Pejšek. V resortu ale nejde o jedinou personální změnu, která se má v blízké době uskutečnit. Deník E15 dnes informoval o tom, že se 1. března má stát novým Vondrovým náměstkem pro vyzbrojování místopředseda pražské ODS Rudolf Blažek. Na starost by měl miliardové armádní zakázky.

Fulík na ministerstvu zastával funkci náměstka pro ekonomiku. Poté, co do čela úřadu nastoupil nynější ministr Alexandr Vondra, byl z této funkce odvolán a měl se stát zmocněncem v jednom z ministerských projektů. Vondra svůj krok tehdy zdůvodnil celkovou obměnou vedení resortu.

Fulík měl na starosti zahraniční vztahy, vyzbrojování a také takzvanou vrtulníkovou iniciativu, která se snaží získávat transportní helikoptéry pro nasazení v zahraničních misích NATO. Česko tuto iniciativu v rámci aliance vede. Náměstkem ho jmenoval Vondrův předchůdce Martin Barták, který je nyní náměstkem ministra financí. Kvůli vyšetřování sporné zakázky spojené s údajnou korupcí při nákupu nákladních vozidel Tatra pro armádu je Barták v současnosti na neplaceném volnu.

Po nástupu do funkce zahájil Vondra razantní obměnu vedení resortu, který je často v médiích spojován s podezřelými zakázkami. Nový ministr také zadal audit hospodaření a slíbil změny směřující k tomu, že skončí nákupy armádní techniky přes prostředníky. Vondra poté ustavil patnáctičlennou komisi, která má do jara příštího roku připravit takzvanou Bílou knihu armády, tedy vizi rozvoje ozbrojených sil v příštích deseti až 15 letech.

Ministr obrany Alexandr Vondra
Zdroj: ČT24