Vondra: V kauze ProMoPro může jít jen o kriminalizaci úředníků

Praha – Ministru obrany Alexandru Vondrovi (ODS) se nelíbí způsob, jakým se diskutuje o kauze ProMoPro. Domnívá se, že by mohlo jít o pokus o kriminalizaci úředníků před řádným vyšetřením případu a také o vyřizování účtů. Vondra totiž po svém příchodu na ministerstvo spustil prověřování podezřelých zakázek a několik případů se už dostalo i před soud. Šéf resortu obrany to prohlásil v dnešních Otázkách Václava Moravce.

Vondrovi se především nezamlouvá postup ministerstva financí. Kvůli tomu si chce se šéfem státní kasy Miroslavem Kalouskem (TOP 09) promluvit i premiér Petr Nečas (ODS). Kalousek totiž o případu hovoří jako o „nestandardní zlodějině“. Zbavil mlčenlivosti šéfa finančního analytického útvaru ministerstva financí Milana Cíceru a následně zveřejnil podrobnosti o tocích peněz od firmy ProMoPro. Což jak Nečas, tak Vondra považují za nestandardní.

S kauzou ProMoPro nemám nic společného, tvrdí Vondra

Vondra rovněž zdůraznil, že s kauzou ProMoPro nemá nic společného. „Během předsednictví jsem určitě neudělal nic, co by si Mirek Topolánek jako předseda vlády nepřál. Všichni jsme měli zájem na tom, aby předsednictví dopadlo dobře. Po organizační stránce se nemáme za nic stydět,“ dodal. Postavil se i za šéfa armádních akvizic Františka Nadymáčka. „František Nadymáček je mladý slušný člověk, který neudělal nic špatné. Na této smlouvě se skutečně nepodílel,“ odpověděl Vondra na dotaz Václava Moravce, zda uvažuje o tom, že by Nadymáčka zbavil funkce. Nadymáček je podle něj pro ministerstvo přínosným člověkem, díky němu se podařilo zastavit několik potenciálně nevýhodných zakázek.

Vondra soudí, že by poprask kolem společnosti ProMoPro a peněz, které jí vláda platila, mohl souviset s „čištěním“ ministerstva obrany, které nyní provádí. Po svém nástupu do funkce nechal udělat dva forenzní audity, což se do té doby v rezortu nenosilo. „Udělili jsme hloubkovou kontrolu některých zakázek a já jsem některé věci z toho zveřejnil. Některé kauzy se konečně začaly vyšetřovat,“ připomněl Vondra s tím, že před soud se dostala třeba kauza černých fondů, ze kterých si někteří vysocí důstojníci nechávali platit dovolené a hodnotné dárky. V případu už byli obžalováni tři bývalí důstojníci generálního štábu - Ivo Zbořil, Petr Šmída a Ladislav Košner. Před soud se dostalo také 54 lidí v případu předražených stavebních zakázek.

Kauza ProMoPro se musí vyšetřit

Alexandr Vondra:

„Já jsem člověk zodpovědný a dokážu ze svých činů vyvodit i zodpovědnost.“

I přesto je Vondra rád, že se nejasnosti kolem společnosti ProMoPro vyšetřují. „Jestli jsou tady úniky, tak se to ve spolupráci s policií vyšetřit musí a nic jiného, než aby to vyšetřeno bylo, si nepřeji,“ zdůraznil. Pokud by případně bylo prokázáno nějaké jeho pochybení, je připraven za to nést zodpovědnost. Nevyloučil ani, že kdyby taková situace nastala, rezignoval by na post ministra obrany. Zatím to ale neplánuje.

Transparency International: Jak se dostala kauza na světlo, nehraje roli

Vondrova rétorika se ovšem moc nezamlouvá Transparency International.Podle předsedy její správní rady a bývalého vyšetřovatele Václava Lásky, je důležité, zda se skutečně trestný čin stal, nikoliv to, jak a proč vyšel na světlo světa. Šéf resortu obrany by se měl soustředit především na to první.

„Myslím si, že by se měl daleko víc soustředit na to, aby objasnil podstatu té kauzy, a méně se soustředit na to, aby se nás snažil přesvědčit, že je to zinscenovaná věc, protože to opravdu není podstatné,“ zdůraznil Láska.

Radek John, ministr vnitra (VV)

„Pokud byly služby ProMoPra předraženy tak, jak byly předraženy, tak to asi nebudeme nazývat návštěvou cukrárny za účelem pohoštění vnučky.“

V kauze ProMoPro padlo trestní oznámení kvůli možnému protiprávnímu jednání v souvislosti se zajištěním zakázky na technické zabezpečení audiovizuálního vybavení a provozování audiovizuálních celků a poskytnutí souvisejících služeb potřebných pro zajištění akcí konaných v rámci evropského předsednictví ČR v prvním pololetí roku 2009. Stát měl totiž původně zaplatit jen 85 milionů, částka se ale nakonec vyšplhala až na 551 milionů. Jedním z důvodů podání trestního oznámení bylo to, že není zřejmé, jaké plnění stát získal za zhruba čtvrt miliardy z celé více než půlmiliardové sumy, kterou Úřad vlády zaplatil. Organizaci českého předsednictví měl na starosti právě současný ministr obrany Alexandr Vondra se svým týmem.

Radek John
Zdroj: ČT24
Vydáno pod