Armáda se potýká s českou variantou WikiLeaks

Praha - Ministerstvo obrany znepokojuje, že z resortu unikají citlivé informace. Třeba výše platů nebo armádní rozkazy, které lze najít na internetu. Šéf komunikačního odboru Jiří Grund už kvůli tomu podal trestní oznámení pro pomluvu. A na ministerstvu obrany se experti snaží zjistit, kdo za úniky stojí. Informace se nacházejí na stránkách www.problemyvarmade.cz, které před necelými dvěma lety založila skupina odcházejících důstojníků. Dnes registrují přes 1000 přispěvatelů včetně profesionálních vojáků. Velká část příspěvků se týká letecké základny Praha-Kbely, kde sídlí i tzv. vládní letka.

Když se na stránkách objevily konkrétní informace o platech a k tomu zmínka o údajných machinacích se služebními cestami a nákupy mediálních služeb, podal šéf komunikačního odboru Jiří Grund trestní oznámení. Policie zjišťuje, kdo konkrétně příspěvky psal. Úniky informací šetří i armáda.

„Vedení resortu činí maximum proto, aby došlo ke zmapování citlivých informací a dokumentů s cílem maximálně omezit přístup k nim a zamezit jejich následným únikům,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský. K tomu dodává náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek: „Každý voják má bezpečnostní prověrku na různé stupně utajení a podle toho by se měl chovat.“

Zveřejnění platů může přinést problémy

Příspěvek z 9. 3. 2010 na www.problemyvarmade.cz

„Velení útvaru, jenž reprezentuje i pilot, který se při cestě prezidenta republiky nechal v Rusku zadržet namol opilý v době placené pohotovosti policií, si přece s tímto problémem hravě poradí.“

Administrátor serveru se odvolává na veřejný zájem, přímo ale nic komentovat nechce. Podle bývalého novináře a dnes ministrova poradce Františka Šulce, který sám provozuje další web o armádě, je zveřejňování platů už problematické. „Už se to dotýká údajů, které jsou citlivé, mohou být zneužity,“ domnívá se.

S tím, co zveřejnit a co ne, se armáda nově potýká i na twitteru či facebooku. Nedávno spuštěný facebookový profil například upozorňuje, že vojáci v zahraničních misích mají úplný zákaz komunikace na sociálních sítích, podle velení se to ale vztahuje jen na citlivé informace.

Vydáno pod