Expremiér Gross koupil na Floridě apartmá za 13 milionů korun

Praha/Florida - Bývalý premiér Stanislav Gross a jeho manželka si koupili byt na Floridě za 13 milionů korun. Luxusní apartmá patří premiérově choti Šárce, zaplatil ho ale pravděpodobně Gross, uvádí Mladá fronta Dnes. Byt zřejmě financoval z osmdesáti milionů korun, které pocházejí z dodnes nevyjasněné transakce s prodejem akcií firmy Moravia Energo. Nákup manželům Grossovým zprostředkoval hudebník František Janeček, který žije hned ve vedlejším domě, ve druhé nejžádanější floridské čtvrti Aventura.

Cesta z kopce do kopce Stanislava Grosse

K rezignaci Grosse na funkci premiéra a k vládní krizi vedly před třemi lety nejasnosti s financováním bytu a podnikání Šárky Grossové. Média i opozice předsedu vlády kritizovaly za to, že nedokázal doložit, jak získal 1,2 milionu korun na koupi bytu na pražském Barrandově. Policisté ale dospěli opakovaně k závěru, že Gross se nedopustil krácení daní, ani jiného trestného činu či přestupku. Kauza byla odložena.

Nedávno se expremiér, nyní už advokátní koncipient, veřejnosti připomněl koupí a následným prodejem akcií tuzemského obchodníka s elektřinou, společnosti Moravia Energo. Gross podle médií na transakci vydělal desítky milionů korun. Případem se zabývala protikorupční policie, ale při vyšetřování nenašla nic, za co by bylo možné Grosse trestně stíhat, případ tedy také odložila.