Věci veřejné zvažují Dobešův konec

Praha - Věci veřejné zvažují, zda ve funkci ministra školství nenahradí svého stranického kolegu Josefa Dobeše. S informací přišel deník Právo. Po tom, co Dobeš musel řešit nepřiměřené odměny pro své podřízené nebo obvinění, že napsal seminární práci za ředitelku kabinetu, vyšlo najevo, že jeho úřad kontroluje emaily některých zaměstnanců úřadu. Dění a aféry v resortu spojené s jeho osobou bude ministr školství vysvětlovat i premiéru Petru Nečasovi.

„Pokud by se opravdu prokázalo, že někdo sledoval maily zaměstnanců a nezákonným způsobem je shromažďoval, byl by to protiprávní krok. Nad tím nejde mávnout rukou,“ nechal se slyšet premiér. Vedle zmíněných kontroverzí bude muset Dobeš Nečasovi vysvětlit, proč mezi kandidáty na nového prvního náměstka zařadil Ladislava Bátoru, bývalého člena extremistické Národní strany. Funkci náměstkyně momentálně vykonává členka ODS Eva Bartoňová.

Josef Dobeš:

„Největší problém vidím v tom, že se nemohu koncentrovat na to, co bych chtěl - snížit byrokracii, prosadit státní maturity, srovnávací zkoušky.“

Kývá se židle pod Dobešem? (zdroj: ČT24)

O aférách na ministerstvu chce jednat i strana TOP 09. Podle poslance Petra Gazdíka by se mohlo vše probrat na plánované koaliční schůzce, kde budou strany řešit především chystané reformy. Dobeš má ale problémy i ve vlastní straně. Věci veřejné uvažují o jeho výměně, kriticky se na Dobešovu adresu vyjadřuje předseda strany Radek John, zatímco šedá eminence partaje Vít Bárta svého někdejšího spolupracovníka podporuje. Problémy v resortu bude ministr vysvětlovat i poslancům, na své příští jednání ho pozval školský výbor.

„Dobeš má zatím podporu VV, ale poslanci začínají být nervózní z toho, co se objevuje v médiích. Jako velmi krajní varianta, o které však již někteří mluví, je vyměnit Dobeše za poslance Šťovíčka,“ uvedl pro Právo nejmenovaný zdroj z řad VV. Bývalý starosta Litvínova Milan Šťovíček deset let pracoval jako ředitel ZŠ a SŠ.

Vydáno pod