ČVUT představila novou budovu pro architekty, nejdražší za 35 let

Praha – Studenti fakulty architektury se po dlouhých letech konečně dočkali vlastní budovy. Novostavba vyrostla v kampusu Českého vysokého učení technického (ČVUT) v pražských Dejvicích na parkovišti mezi Národní technickou knihovnou a stavební fakultou. Jde o největší investici ČVUT za posledních 35 let. Nová budova by měla sloužit pro 1 800 studentů především z fakulty architektury. Jedno patro ale bude mít k dispozici i zcela nová fakulta informačních technologií. Budova slouží studentům od 14. února, kdy začal nový semestr. Slavnostně se ale otevřela až dnes ve 14:00. Pozvání přijal i prezident Václav Klaus.

Podle prorektora pro výstavbu a investiční činnost Miloslava Pavlíka se připravovala výstavba nové budovy 12 let. „Vlastní realizace stála jednu miliardu a 225 milionů korun. 999 milionů šlo ze státní dotace, zbytek byly vlastní zdroje, které vložilo ČVUT,“ řekl Pavlík ČT. Stavba byla zahájena v červnu 2009 a dokončena letos v únoru. Jde o jednu z nejvýznamnějších novostaveb ve školství v Praze za poslední desetiletí.

V létě se budova sama ochladí

Rozhovor s Miloslavem Pavlíkem (zdroj: ČT24)

Osmipodlažní budova s fasádou z oranžových cihel je postavena na základě železobetonového skeletu. Celý objekt je navržen jako kvadrant složený z nádvoří a tří shora zasklených atrií, kolem kterých jsou výukové a kancelářské prostory. V každém podlaží je také deset ateliérů, čtyři audiovizuální učebny a dvě zasedací místnosti. V posledním patře je 17 mezonetových ateliérů. V budově jsou i čtyři posluchárny, největší pro 300 posluchačů.

Celá stavba byla navržena i jako energeticky úsporná. Pro letní období jsou na fasádě namontovaná čidla, která v době, kdy se teplota sníží, otevřou okna a budovu ochladí. Nad ránem, když teplota začne stoupat, okna opět zavřou. „Naakumulovaný chlad by měl vytvořit příjemné klima po dobu letních měsíců,“ dodal Pavlík.

Po Národní technické knihovně a stavební fakultě je fakulta architektury další z objektů plánované výstavby areálu vysokých škol v Dejvicích, které byly v plánu už na přelomu 50. a 60. let. Architektonický návrh vzešel ze soutěže 35 týmů. Vyhrál projekt známé české architektky Aleny Šrámkové a jejího studia Šrámková Architekti. Exteriér objektu se snažili pojmout skromně a obyčejně, modernější je interiér, který navrhla architektka Markéta Cajthamlová. Převládají v něm beton a sklo. Přes prosklené příčky je možné vidět do učeben, ateliérů, ale i pracoven pedagogů. Jednotlivé bloky budovy jsou rozlišeny výraznými barvami.

Jednoduché, minimalistické, s výtečným vyzněním

Na slavnostní otevření zavítal kromě rektorů ostatních pražských univerzit nebo pražského arcibiskupa Dominika Duky také prezident Klaus. Práci architektky Šrámkové pochválil a zároveň uvedl, že o nové budově nebude vynášet soudy tak jako v případě plánované Národní knihovny, kterou ostře kritizoval. „Jednoduché, minimalistické, s výtečným vyzněním,“ zhodnotil nové prostory i předseda České komory architektů Jan Vrana. Studenti podle něj konečně budou v tvůrčím prostředí, dosud se mladí architekti vzdělávali v protější výškové budově či na nedaleké stavební fakultě.

  • Nová budova ČVUT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2343/234229.jpg
  • Nová budova ČVUT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2343/234233.jpg
  • Nová budova ČVUT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2343/234230.jpg