O sociálních škrtech může Ústavní soud rozhodnout do měsíce

Brno – Ústavní soud (ÚS) odročil po dopoledním jednání výnos verdiktu o balíčku sociálních škrtů na neurčito. Generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek po jednání uvedl, že rozhodnutí by mohlo padnout přibližně v horizontu jednoho až tří týdnů. S jistotou ale termín odhadovat nechtěl. Vyhlášení nálezu se stejně jako dnešní jednání odehraje veřejně v soudní sněmovně. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) dnes při svém vystoupení v roli svědkyně prohlásila, že koaliční poslanci nezkrátili při schvalování balíčku škrtů v sociální oblasti práva opozice. Soudci řeší návrh ČSSD na zrušení celého zákona o úsporných opatřeních v působnosti ministerstva práce a sociálních věcí. Stav legislativní nouze umožnil přijmout zákon rychlejším a z hlediska vlády snazším způsobem.

„Jednání Ústavního soudu se za účelem porady a vyhlášení nálezu odročuje na neurčito,“ završil dnešní jednání krátce před polednem předseda ÚS Pavel Rychetský. Plénum potřebuje čas na rozmyšlenou a zpracování nálezu.

Z dnešního vystoupení Miroslavy Němcové plyne, že opozice měla dostatek času se s normou důkladně seznámit. „Věděli přesně, o jakou matérii jde, (…) o jaký obsah zákona se jedná,“ uvedla Němcová. Opozice se podle Němcové mohla k obsáhlému zákonu vyjádřit při obecné rozpravě, která probíhala ještě před vyhlášením stavu legislativní nouze. Soudkyně zpravodajka Eliška Wagnerová ale upozornila na to, že rozprava trvala jen krátce a hovořili jen řečníci s přednostním právem. Norma je podle Wagnerové obsáhlá, mění 18 různých zákonů, důvodová zpráva má 80 stran. Soudkyně připomněla také to, že někteří poslanci podle svých vyjádření v médiích vůbec nevěděli, jakou měrou si schválením normy snižují vlastní platy.

Němcová soudcům dále řekla, že jako předsedkyně Poslanecké sněmovny nemohla odmítnout vládní návrh na vyhlášení stavu legislativní nouze, přičemž prý brala v potaz především zvyklosti, které ve sněmovně léta panují. Podle nich vedení dolní komory Parlamentu návrh nepřezkoumává, pouze stanovuje dobu trvání stavu legislativní nouze. Zároveň prý v roli poslankyně věřila argumentům premiéra Petra Nečase (ODS), podle něhož by neschválení škrtů ohrozilo rating České republiky a přineslo velké ztráty české ekonomice.

Vláda prý k důležitým sociálním škrtům neumožnila ve sněmovně ani řádnou rozpravu. Podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky šlo pouze o trik, jak vyřadit opozici z parlamentní debaty. ČSSD se na Ústavní soud obrátila i s dalšími dvěma stížnostmi. Jedním napadla novelu zákona o stavebním spoření, druhým opatření, podle kterého lidé v prvních třech dnech nedostávají nemocenskou.

Bohuslav Sobotka u Ústavního soudu
Zdroj: ČT24