Pokuta za opravu Karlova mostu je promlčena

Praha - Pokutu za pochybení při opravě Karlova mostu Praha podle ministerstva kultury platit nemusí, delikt byl po roce od zahájení řízení promlčen. S hlavním městem vedl řízení Plzeňský kraj, v prosinci mu vyměřil za částečné znehodnocení památky pokutu 950 000 korun. Praha se odvolala 7. ledna, ministerstvo tak mělo na vypracování rozhodnutí pouze 14 dní. Odvolací orgán nemohl postupovat jinak než napadené rozhodnutí zrušit a řízení zastavit. Podle ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09) případ ukazuje na špatná pravidla správního řízení.

Práci na opravě mostu kritizovala památková inspekce ministerstva kultury. Podle ní bylo nahrazeno více kamenných bloků, než doporučil průzkum. Inspektorům se nelíbil ani způsob, jakým byly opracovávány kameny v zábradlí mostu. Pochybení při opravě Karlova mostu konstatoval i Národní památkový ústav.

Ministerstvo pověřilo památkový odbor Plzeňského kraje vedením řízení kvůli podnětu Sdružení profesionálních pracovníků památkové péče v prosinci 2009. Řízení vedl kraj původně proti Praze i proti zhotoviteli obnovy, společnosti Mott MacDonald. Na konci března 2010 uložil Praze pokutu 3,25 milionu korun. Praha se odvolala a případ ministerstvo vrátilo do Plzně.

Kraj se snažil v srpnu složitou kauzu předat zpět ministerstvu, protože prý vyžadovala hluboké stavebnětechnické, chemicko-technologické, kulturněhistorické, geologické a řemeslné znalosti. Ministerstvo to ale odmítlo a Plzeňský kraj si musel objednat nový posudek zcela nezávislého soudního znalce. Z něho památkáři vycházeli při novém prosincovém rozhodnutí, proti kterému se Praha opět odvolala.

Seznámení s kauzou po přehodnocení v Plzni a druhém odvolání zahrnovalo podle ministerstva 50 stran textu a odvolání dlouhé 28 stran, ministerstvo tak oznámilo, že věc je promlčena. Podle ministerstva plzeňští úředníci v opakovaném řízení překročili dobu určenou k vydání rozhodnutí, která činí maximálně 60 dní, o více než dvojnásobek.

Magistrát je spokojen

„Z pohledu ministra, dlouholetého starosty i z pohledu běžného občana je samozřejmě těžko přijatelné, že se něco takového táhne bez výsledku rok až do promlčení. Celé to přehazování z Prahy do Plzně a zpátky považuji za nefunkční. Jeden článek v řetězci udělá dvakrát chybu a jste prakticky bezbranní. Možná by stálo za to, zamyslet se celkově nad pravidly správního řízení, protože tady je evidentně něco špatně,“ komentoval výsledek ročního snažení Besser. Vedení pražské radnice se situace zamlouvá. „S rozhodnutím ministerstva jsme spokojeni,“ řekl náměstek primátora pro památkovou péči Antonín Weinert (ČSSD).

Pražský magistrát
Zdroj: ČT24
Vydáno pod