Subdodavatel Promopra NWDC: Na vše máme účty

Praha - Majitel firmy NWDC Company, která byla subdodavatelem společnosti Promopro - vítěze zakázky na technické zajištění českého předsednictví v EU, tvrdí, že má na vše faktury. Majitel NWDC Company Vlastimil Maxa v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes také řekl, že nemá kontakty s politiky a podezřelou firmu Deeside Service Solutions vnímá pouze jako významného subdodavatele. Stejně jako NWDC se hájí i majitel Promopra Jaroslav Veselý - vše prý může doložit fakturami.

Společnost Promopro inkasovala za zakázku pro Úřad vlády v roce 2009 zhruba půl miliardy korun, z toho 378 milionů poslala svému subdodavateli - firmě NWDC. Ta poté zaslala necelých 135 milionů korun údajně do Rakouska na účet londýnské společnosti Deeside Service Solutions. NWDC Company má ale podle jejího majitele Maxy na celkový objem prací pro Promopro zhruba 400 faktur. V souvislosti s penězi, které následně poslala firmě Deeside Service Solutions, Maxa MfD řekl, že šlo o standardní platby pro důležitého subdodavatele.

Firma Deeside Service Solutions má anonymní akcie a jejím jediným zástupcem je Erickson Raymond Christopher z karibského společenství Dominika. Přístup k jejímu účtu v rakouské bance však měl podle MfD i Libor Veverka, který je obchodní partner majitelů Promopra. „Bohužel to tak může vypadat, že jde o něco nestandardního. Ale já to vylučuji. To, že má pan Veverka dispoziční právo k účtu firmy Deeside, jsem absolutně netušil,“ řekl deníku Maxa.

Serveru iHned.cz řekl, že částka 135 milionů zahrnovala i penále přes sedm milionů korun za zpožděné platby. Na dotaz, zda mu nebylo divné, že peníze měl posílat do Rakouska, uvedl, že se na to ptal právníků a daňových poradců. „Oni říkali: Nic proti ničemu, společnost může mít účet kdekoli. Je pravda, že jsem se s tím do té doby nesetkal,“ řekl Maxa webu. Platby byly podle Maxy navíc schvalovány i na Úřadu vlády a faktury auditovala společnost PricewaterhouseCoopers.

„Mají sice zvláštní název, ale dělali klasické montážní práce“

NWDC zajišťovala elektroinstalace, kompletní rozvody pro telefonní či datové služby, přenosové vozy a podobně. Společnost Deeside Servis Solution měla na starosti podle Maxy telefonní systémy včetně záloh, ale zajišťovala i další datové služby internetové stránky s on-line připojením pro mnoho uživatelů.

Dalších 60 milionů korun firma NWDC v rámci zakázky od Promopra údajně poslala společnosti Boreno Consulting, v níž figuruje další Veverkův obchodní partner Marcel Příkopa. „Mají sice zvláštní název, ale dělali pro nás klasické montážní práce,“ řekl MfD Maxa. Upřesnil, že se s Příkopou a Veverkou seznámil, když dělal subdodavatele při rekonstrukci pražského areálu Kunratická tvrz.

Případ pro podezření z praní špinavých peněz při transakcích začali nedávno vyšetřovat čeští i rakouští státní zástupci. Podle ministerstva financí je sporné plnění asi za 240 milionů korun z celkových 525 milionů korun, které dostala společnost Promopro od Úřadu vlády za služby při předsednictví. Část peněz navíc údajně směřovala na podezřelé účty v Rakousku. Na kontech je kvůli tomu zablokováno téměř 135 milionů korun.

Finanční toky v kauze ProMoPro
Zdroj: ČT24
Vydáno pod