Dobeš chystá vysoké dotace pro firemní školky

Praha - Ministerstvo školství plánuje podporovat vznik firemních školek a na jejich provoz chce přispívat až ze 60 procent. Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce potřebné peníze vzít z úspor v rezortu, mělo by se jednat až o 200 milionů korun. Školky by musely najet na oficiální osnovy a splňovat potřebné normy. Pokud plán projde, mohl by systém začít fungovat už od letošního září.

„Firemní školky by přešly pod ministerstvo školství,“ uvedl Dobeš s tím, že aby podnikové mateřinky mohly být zařazeny do sítě škol a dostaly finanční podporu, musely by splňovat určitá kritéria, například ohledně hygienických norem nebo kvalifikovanosti učitelek. Také by musely vyučovat podle rámcového vzdělávacího programu ministerstva školství.

Hustější síť firemních školek by podle ministra mohla vyřešit i problém s péčí o děti mladší tří let. Obecní mateřské školy jsou totiž otevřeny až od tří let věku dítěte a jeslí je minimum. Původně se sice plánovalo, že by mohly do školek chodit i děti mladší, to však bude vyžadovat odlišné zařízení i vzdělání učitelek. „Firemní školky by na toto mohly reagovat mnohem dříve,“ myslí si ministr.

Kateřina Francová, Firemní školky:

„Do této chvíle není žádný statut firemní školky, nikdo neví, co to znamená - jestli musí být zřizovatelem firma, jestli si může najmout odborného provozovatele, jestli se může několik menších firem spojit a provozovat školku společně. Tímto projektem by alespoň mohlo ubýt právní nejistoty.“

Peníze na podporu podnikových školek chce získat z úspor v resortu, například rušením a slučováním poloprázdných středních škol nebo snížením byrokracie. Celkem by prý chtěl takto ušetřit asi jednu miliardu korun, na školky pak chce vyhradit 100 až 200 milionů. Pokud by plán posvětila koalice, mohl by prý nový systém fungovat už od září, nejpozději však od ledna 2012. Podle Dobeše by opatření bylo účinné zejména ve velkých městech a satelitních městečkách, kde jsou obecní školky buď přeplněné, nebo úplně chybí.

Meziresortní komise má navrhnout, jak školky danově zvýhodnit

Kompletní řešení by měla přinést meziresortní komise, která pracuje už od září. Má mimo jiné navrhnout, jak zřízení firemní školky daňově zvýhodnit. „Školku nelze uplatnit jako daňový náklad, narozdíl třeba od sportovních limuzín manažerů některých firem,“ řekl ČT mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Děti malují
Zdroj: ČT24