Závislých na alkoholu přibývá, léčeben je ale málo

Praha – Češi se řadí k největším pijákům alkoholu na světě. Ve spotřebě piva na hlavu jsme dokonce první. Počet lidí, kteří jsou na alkoholu závislí, se už vyšplhal na sedm set tisíc. Závislých navíc rapidně přibývá – od devadesátých let se jejich počet zvýšil o více než polovinu. Odbornou pomoc ale vyhledá jen zlomek – kolem třiceti tisíc lidí. Česko má ale jen sedmnáct protialkoholních léčeben. Ty nápor nestíhají a musely zavést pořadníky.

Jenže právě dlouhá čekací lhůta může řadu lidí odradit a dodržet předsevzetí jít se léčit se stává obtížnějším. „Když jsem se rozhodla jít do léčebny, tak jsem musela dlouho čekat, bylo to úplně beznadějné,“ potvrzuje žena, která se rozhodla své závislosti zbavit. „Co se týká dobrovolného léčení, tak máme čekací dobu tři týdny až měsíc,“ uvedl primář Psychiatrické léčebny Brno–Černovice Jiří Pokora.

V psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích mají alkoholici k dispozici 180 lůžek. Čekací doba se tady může vyšplhat i na dva měsíce. Protialkoholickým oddělením zde ročně projde více než tisíc lidí. Striktně se proto dodržuje i doba léčby, která trvá tři měsíce. Podle primáře Karla Nešpora by ale řada lidí potřebovala delší léčbu než ony tři měsíce. Lůžek je ale málo.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Odborníci: Nejlepší by bylo zdražit alkohol

Zvýšenou poptávku se snaží řešit nestátní zařízení. Za týden se například otevře nová klinika nedaleko České Lípy. Od ústavní léčby se bude lišit tím, že se terapeuti budou intenzivně věnovat maximálně 12 klientům od rána do večera.

Odborníci se shodují, že je potřeba zvýšit počet lůžek v léčebnách, vybudovat více záchytek a zlepšit ambulantní systém. Účinnější by ale podle nich bylo zdražit alkohol. V porovnání s nealkoholickými nápoji patří totiž alkohol v Česku k nejlevnějšímu v Evropě.

Tabu protialkoholní léčby prolomil na konci 80. let snímek Dobří holubi se vracejí z prostředí léčebny. Odvahu nechat se léčit dostaly tehdy desítky lidí. Dnes se ročně nechá hospitalizovat až 12 tisíc závislých.

Primář psychiatrické léčebny v Bohnicích Karel Nešpor
Zdroj: ČT24