Pražští zastupitelé: Komunistka Semelová by měla rezignovat

Praha - Pražští zastupitelé vyzvali dnes na jednání zastupitelstva poslankyni a pražskou zastupitelku Martu Semelovou (KSČM) k rezignaci. Reagovali tak na projev, který Semelová přednesla minulý týden ve sněmovně při schvalování zákona o uznání protikomunistického odboje. Podle zastupitelky Evy Vorlíčkové (TOP 09) Semelová v projevu popřela historická fakta a zločiny komunistického režimu. Semelová s tím nesouhlasí. Řekla, že se nemá za co stydět, a odstoupit odmítla.

Návrh předložila za klub TOP 09 Vorlíčková, podpořilo jej 39 z 63 zastupitelů, a to především hlasy TOP 09 a velké části ODS. Proti byli pouze komunisté a dva sociální demokraté. Přijetí usnesení zastupitelé doprovodili hlasitým potleskem.

Podle Vorlíčkové Semelová také prokázala neúctu k základním lidským právům zaručeným ústavou. „Obraz komunistického režimu, který paní zastupitelka ve svém projevu vykreslila, je jak vystřižený z komunistické propagandy 50. let,“ uvedla Vorlíčková. Podle ní by měla Semelová, která je povoláním učitelka, znát historická data. Semelová se hájila tím, že zákon ani ústavu neporušila a odstoupit odmítla. „Vyzývat mě můžete, já jsme odpovědná svým voličům,“ řekla Semelová zastupitelům. Dodala, že nechtějí slyšet pravdu.

Schvalování doprovázela na zastupitelstvu rozsáhlá debata. Část zastupitelů za ODS a ČSSD nechtěla přijmout přímo výzvu k odstoupení Semelové. Zastupitel a starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS) navrhl usnesení, které odsoudilo její výroky, zároveň ale uvádělo, že zastupitelé respektují její zvolení. Richter dodal,
že chce respektovat svobodu slova a projevu.

Projev Marty Semelové naleznete zde.

Semelová ve sněmovně společně s bývalým předsedou komunistů Miroslavem Grebeníčkem zpochybňovala uznání protikomunistického odboje. Grebeníček označil návrh zákona za „politickou adoraci teroristických aktů minulosti“, podle Semelové jde o legalizaci terorismu. Koaliční poslanci na protest proti jejich vystoupení, které označovali za demagogické a účelové, opustili jednací sál. V reakci na to začal speciální tým ministerstva vnitra připravovat podklady pro případný zákaz Komunistické strany Čech a Moravy.

Vydáno pod