Do čtyř let klesnou mzdy ve veřejné sféře o třetinu, tvrdí Sobotka

Praha – Chybná mzdová koncepce vlády zapříčiní pokles platů ve veřejné sféře do roku 2015 o 25 až 30 procent, tvrdí úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vláda by ji měla změnit, stejně tak jako chybnou rozpočtovou politiku, která snižuje zdroje. Finance pak podle Sobotkových slov scházejí v oblasti sociálních výdajů a veřejných služeb. Stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath dnes apeloval na protestující lékaře, aby přijali nabídku ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Rath ocenil Hegerův návrh coby dobrý kompromis mezi vládou a nespokojenými lékaři. Jako hejtman Středočeského kraje je prý připraven navrženou dohodu naplňovat.

ČSSD očekává, že po protestech lékařů budou další akce odborů z jiných resortů pokračovat. Sobotka prohlásil, že záměry vlády povedou k absolutní demotivaci zaměstnanců a k rozvalu veřejné sféry. Vláda by měla hledat rezervy a změnu. Musí také jednat s odbory, řekl Sobotka po dnešním setkání s představiteli policejních a hasičských odborů a se zástupci dalších odborových svazů veřejné sféry.

Stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc řekl, že sociální demokraté chápou policisty a hasiče, kteří chtějí peticí dosáhnout odvolání ministra vnitra Radka Johna. Petice není standardní krok, je to mimořádná věc, ale máme i mimořádného ministra, opřel se Tejc do Johna. Rozhodnutí vlády snížit mzdové prostředky policistům a hasičům o deset procent vedlo podle Tejce ke skutečnému snížení platů o osm až 20 procent. Premiér Petr Nečas a ministr John by se proto měli zodpovědně touto situací zabývat, jednat s odbory a hledat finanční rezervy.

Rath vyzývá lékaře k přijetí podmínek Leoše Hegera

Z tiskového prohlášení:

„David Rath apeluje na své kolegy lékaře, aby v zájmu svých pacientů dnes Lékařský odborový klub podmínky dohody schválil a přistoupil na tento velice seriózní kompromis.“

Navýšení platů lékařů o dvě miliardy korun ze zdravotního pojištění, které by se lékařům promítlo v nové platové tarifní tabulce, je „velmi dobrý kompromis přijatelný jak pro vládu, tak pro protestující lékaře“, míní Rath. Dohoda by podle něj přinesla uklidnění v situaci, kdy údajně hrozí zhroucení nemocniční lékařské péče.