Každý osmý obyvatel Prahy je cizinec

Praha - V Praze přibývá cizinců, kteří se do hlavního města stěhují z pohraničních oblastí. Do metropole přicházejí především za prací, které je v jiných regionech Česka nedostatek. Praze přitom chybí koncepce, jak cizince integrovat do společnosti. Na tiskové konferenci magistrátu, která se zabývala představením studie o sociální situaci cizinců, to řekl ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek. Ve zhruba 1,2milionové Praze žije kolem 150 tisíc hlášených cizinců. Výzkumu se jich zúčastnilo více než 250. Asi 90 procent uvedlo, že mají vysokoškolské nebo středoškolské vzdělání. Téměř 60 procent z nich ho ale neuplatňuje. Vysokoškolsky vzdělaní cizinci tak u nás často pracují v dělnických profesích. Důvodem je i jazyková bariéra.

Radní pro sociální oblast Petr Dolínek (ČSSD) vypracování koncepce přislíbil. „Situace cizinců je dlouhodobě opomíjeným problémem, který je potřeba urychleně řešit,“ uvedl. Chce proto blíže spolupracovat i s neziskovými organizacemi, s jejichž pomocí chce připravit plán integrace cizinců pro celé město. Vzniknout by také mělo jednotné integrační centrum, které již ve většině krajů existuje. Má koordinovat a řídit integraci lidí ze zemí mimo EU. Dolínek chce spolupracovat také se Středočeským krajem, kde integrační centrum chybí.

Podle radního Lukáše Kauckého (ČSSD), který má v gesci i národnostní menšiny, vznikne na přelomu února a března komise rady hlavního města pro integraci cizinců. Výsledky jednání s odborníky ale Dolínek očekává nejdříve na konci roku.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

V Praze bydlí 50 procent všech cizinců, kteří v Česku žijí

Podle průzkumu sociální situace cizinců v Praze, kterou si magistrát zadal u občanských sdruženích Poradna pro integraci a Organizace pro pomoc uprchlíkům, bydlí v Praze 50 procent všech cizinců, kteří v Česku žijí. V průměru na 1 000 obyvatel se nejvíce cizinci koncentrují v Praze 9, 5, 2 a 7, převážně v okolí Černého Mostu, Libuše a sídliště Stodůlky. V celkovém počtu jich nejvíce žije ve čtvrté městské části, a to asi 29 tisíc. Mezi tři nejpočetnější skupiny cizinců patří Ukrajinci, Vietnamci a Rusové.

K hlavním problémům, se kterými se cizinci setkávají, patří zejména bydlení, pracovní uplatnění a s tím související jazyková bariéra. Cizí státní příslušníci musí v Praze pracovat 12 až 18 hodin denně, aby získali stejný plat jako Češi. Nejsou výjimkou nejsou ani případy, kdy za takové pracovní vypětí dostanou pouze základní plat a ubytování. „My se setkáváme spíš s lidmi, kteří pracují na černo, já bych řekl každý druhý, každý třetí náš klient pracuje bez povolení,“ dodal Martin Rozumek z Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Dělníci
Zdroj: ČT24