Poutí snoubenců si Vyšehrad připomněl svatého Valentýna

Praha - Dva dny před svátkem svatého Valentýna vystavuje pražská bazilika na Vyšehradě relikviář s ostatky tohoto patrona všech zamilovaných. Přímo před oltářem bude k vidění až do pondělí. Valentýnský svátek si už dnes na Vyšehradě připomněly katolické páry, které se účastnily tak zvané pouti snoubenců. Ta se konala už potřetí a zakončila ji odpolední mše spojená se vzpomínkou na svatého Valentýna.

Snoubenci se podle svých slov chtějí během vyšehradské pouti několik týdnů nebo měsíců před svatbou zastavit, zklidnit a tak trochu jinak oslavit svátek zamilovaných. Chápou pouť také jako drobnou předsvatební přípravu.

Svatý Valentýn - římský biskup - podle legendy oddával i přes přísný zákaz císaře Claudia II. zamilované páry a nabádal vojáky, aby místo válčení zůstali doma se ženou. Byl za to popraven. A právě na pražském Vyšehradě byly o téměř 1 800 let později nalezeny jeho ostatky - přesněji lopatka. Vidět ji teď může každý. Ostatky se našly náhodou v roce 2002 v depozitáři vyšehradské kapituly, do Prahy se dostaly pravděpodobně za Karla IV.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Valentýn má ale vedle duchovního rozměru i svou druhou tvář - marketingovou. Pro obchodníky je únorový svátek příležitostí, jak vydělat peníze a přitáhnout zákazníky. Nákupní centra lákají na speciální nabídky a slevy: v pražských obchodech třeba na oblečení, šperky nebo kosmetiku. Už tradičně mají ale na svatého Valentýna žně květináři a cukráři.