Odborníci na migraci: Pojištění cizinců má značné mezery

Praha - Nevládní organizace kritizují nerovné podmínky při pojišťování cizinců. Ti, kteří nejsou ze zemí Evropské unie a prodlužují v Česku dlouhodobý pobyt, si teď musí povinně sjednat komplexní zdravotní pojištění. Platí za něj od patnácti set do čtyř tisíc korun měsíčně. Jak se ale ukazuje, nezahrnuje případnou léčbu všech chorob. Aktivisté se proto chtějí obrátit na ombudsmana.

Komplexní pojištění není komplexní. Zubaře, vyšetření u psychiatra, léčbu vrozené vady, cukrovky nebo poruch srážlivosti krve si cizinci musí zaplatit sami. A výjimek je mnohem víc. „Považuji za nedostatečné, že ne všechny povinně léčené nemoci jsou v tom komplexním zdravotním pojištění zahrnuty,“ řekla Helena Hnilicová z Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva.

Eva Dohnalová, migrační centrum:

„Komerční pojišťovny přišly s nabídkou komplexního zdravotního pojištění, ale našly si cestu, jak ty věci neuhradit a nějak z toho profitovat.“

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Dalším paradoxem je, že cizinec má sice povinnost sjednat si daný typ pojištění, na druhou stranu pojišťovny nemají povinnost smlouvu s ním uzavřít. „Pokud je již cizinec nemocný, tak ho buď nepojistí vůbec, nebo ho sice pojistí, ale s tím, že do té smlouvy napíšou, že to pojištění se nevztahuje na nemoc, kterou už má,“ podotkl právník Pavel Čižinský.

I v současnosti se tak může opakovat to, co se stalo Ukrajince Kateřině Solovjovové. V Česku pracovala a platila pojištění. Její předčasně porozená dvojčata ale pojišťovny odmítly pojistit. „Den pobytu v nemocnici pro holky stojí 55 tisíc, takže za těch dvacet dnů měly dluh přes milion,“ konstatovala Ukrajinka.

V Česku nabízí komplexní pojištění pro cizince pět pojišťoven. Úhradu za něj požadují předem za celou dobu pobytu. Výluky v komplexním pojištění mají podle nich svůj význam a jsou nutné. „Jedná se o nemoci, kterými pacient trpí ještě před uzavřením pojištění, což je svým způsobem určitý bezpečnostní prvek proti vzniku zdravotní turistiky,“ řekl Robert Kareš z PVZP.

Odborníci na migraci se shodují, že současná praxe je výhodná jen pro komerční pojišťovny. Pro stát by podle nich bylo lepší, kdyby cizince začlenil do systému veřejného pojištění.

  • Úřad autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2319/231843.jpg
  • Výluky z pojištění autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2319/231840.jpg