Smlouvy uzavřené sněmovnou budou veřejné

Praha – Sněmovna bude nově zveřejňovat veškeré smlouvy na veřejné zakázky. Lidé si jejich kopie budou moci prohlédnout ve sněmovní knihovně a na internetu. Zákonodárci také odsouhlasili, kolik peněz budou dostávat poslanecké kluby. Naopak případ psa poslance Vítězslava Jandáka se na sněmovní půdě řešit nebude, Jandák se vzdal pro tento případ imunity.

Opatření se bude týkat všech smluv na veřejné zakázky uzavřených od dnešního dne. Pokud jde o starší dokumenty, ty bude sněmovna i nadále zveřejňovat až po písemném souhlasu druhé strany. „Jednou z podmínek účasti v soutěži o jakoukoliv veřejnou zakázku, na kterou vyhlašuje Kancelář Poslanecké sněmovny výběrové řízení, bude souhlas všech účastníků, kteří se do výběrového řízení přihlásí, se zveřejněním uzavřené obchodní smlouvy včetně všech jejích detailů,“ uvedla Němcová.

Veřejnost tak bude mít možnost nahlédnout i do těch částí, které byly doposud neveřejné z důvodu ochrany osobních údajů. Tuto možnost budou mít v parlamentní knihovně, kopie smluv by také měly být zveřejněny na internetových stránkách sněmovny na adrese www.psp.cz.

Zákonodárci také schválili, kolik peněz z rozpočtu sněmovny budou dostávat poslanecké kluby na svůj provoz. Stejně jako loni dostane každý klub měsíčně 24 500 korun a k tomu 3 550 korun na každého člena klubu. Z těchto peněz hradí kluby činnost svou a svých zaměstnanců. Doporučení sněmovního organizačního výboru dnes dolní komora schválila beze změn.

Nejvyšší obnos si rozdělí nejpočetnější klub ČSSD s 56 poslanci, dostane 223.300 korun měsíčně. ODS s 54 poslanci bude mít nárok na 212.650 korun, poslanecký klub TOP 09 a Starostové za 41 členů nárok na 170.050 korun každý měsíc. Na 26 komunistů připadne 116.800 korun měsíčně, klub Věcí veřejných o 24 poslancích bude mít 109.700 korun.

Případ „Jandákův pes“ vyřeší obecní úřad

Mandátový a imunitní výbor sněmovny dnes ukončil projednávání případu poslance Vítězslava Jandáka (ČSSD), jehož pes údajně ohrožuje sousedy. Jandák se totiž už ve středu vzdal své poslanecké imunity, takže případ bude prošetřovat v přestupkovém řízení obecní úřad. „Disciplinární řízení jsme nakonec nezahájili, právě proto že poslanec Jandák se vzdal imunity, takže celá věc bude řešena standardním řízením na úřadu městské části. Pan poslanec Jandák se rozhodl, že se bude hájit z podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití tak jako každý občan,“ řekl po zasedání výboru předseda výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Jandákův pes údajně napadl jeho souseda, advokáta Tomáše Chlebouna. Když Chleboun kontaktoval policii v Praze 4, Jandák využil toho, že si jako poslanec může vybrat, zda se bude případ řešit standardně v přestupkovém řízení, či případ prošetří mandátový a imunitní výbor. Právě druhou variantu si Jandák původně zvolil. Výbor začal kauzu prošetřovat minulý týden, jednání však ihned přerušil. Členové výboru chtěli podle Tejce vyčkat, zda Jandák nepřehodnotí svůj postup a imunity se nevzdá. Jandák tak učinil tento týden ve středu. Vysvětlil to tím, že za jeho manželkou přišli lidé, kteří prý byli svědky incidentu.

Jandák je v tomto volebním období už druhým poslancem, o jehož přestupku výbor jednal. Minulý týden rozhodl o pokutě 10.000 korun pro poslance Davida Ratha (ČSSD), který řekl o ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), že byl na jednání sněmovny opilý. Kalousek uvedl, že ze zdravotních důvodů abstinuje a požadoval pro Ratha trest. Rath ale řekl, že se proti rozhodnutí odvolá.

Vítězslav Jandák
Zdroj: ČT24