Vandasovci se v březnu chystají do Bydžova

Nový Bydžov (Hradecko) - Starosta Nového Bydžova na Hradecku Pavel Louda (ODS) se dnes obrátil k představitelům Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), aby upustili od mítinku a pochodu městem plánovaného na 12. března. Město, které řeší zvýšenou trestnou činnost Romů, má obavy z komplikací, nemá ale podle Loudy žádnou možnost mítink zakázat. Předseda DSSS Tomáš Vandas dnes prohlásil, že od uspořádání akce upustit nehodlá. Radikálové mají projít místy, kde žijí romské rodiny.

„Oznámení podané DSSS má všechny náležitosti, organizátoři oznámili, že předpokládají účast 100 až 200 lidí, slibují zajištění pořadatelské služby. Město v tuto chvíli nemá v ruce žádný nástroj, jak toto shromáždění zakázat,“ prohlásil Louda. Starosta Bydžova se však obává účasti extremistů na akci, kteří by mohli působit problémy. „Nikdo z občanů ve městě nestojí o žádné projevy extremismu a eskalaci současné situace, proto jsem vedení DSSS vyzval, aby od pořádání mítinku upustila,“ řekl Louda.

DSSS, která pořádání akce oznámila minulý pátek, chce ale i přes výzvu akci uspořádat. „Dopředu musím říci, že od akce v žádném případě neupustíme. Obdrželi jsme docela hodně žádostí, abychom přijeli a mítink uskutečnili a seznámili se s problematikou, která v místě je,“ řekl Vandas. Tvrdí, že obavy z případných komplikací jsou zbytečné. Romští občané vidí za akcí DSSS jen provokaci. „Určitě žádný střet nebudeme dělat, ale nevím, jak se zachováme,“ řekl ČT občan Nového Bydžova.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Situace v sedmitisícovém Bydžově se vyhrotila loni v listopadu po několika přepadeních a znásilnění mladé ženy. Petici žádající zajištění bezpečnosti podepsalo 3 257 lidí. Starosta následně vydal prohlášení ostře kritizující Romy a vyhlásil sérii opatření proti problémovým obyvatelům. Město například povolalo bezpečnostní agenturu a zvýšilo počet strážníků ze čtyř na šest.

Za týden se v Novém Bydžově sejdou zástupci více než 40 obcí a měst, které řeší podobné problémy. Probrat chtějí i návrhy nových zákonů, které by mohly posílit pravomoce obcí. „Je to otázka hygienických norem, kolik lidí by mělo být trvale hlášeno v bytě. Je to otázka poskytování sociálních dávek, jestli z jednoho místa, nebo z více míst, jaká má být kontrola,“ dodal Louda.

Nový Bydžov
Zdroj: ČT24