Češi budou učit Američany létat s ruskými vrtulníky

Praha - Česká republika bude cvičit vojenské piloty Spojených států a Afghánistánu v létání na ruských dopravních vrtulnících Mi-17. České televizi to potvrdilo ministerstvo obrany. Získané zkušenosti chtějí piloti využít v afghánské válce. Výcvik má začít na přelomu března a dubna a cena kontraktu je zhruba 260 milionů korun. Americká strana projekt zatím nechtěla komentovat.

„Ten projekt má trvat dva roky a mělo by se tu vystřídat asi 360 osob, z toho budou dvě třetiny Afghánci, třetina Američané,“ informoval Českou televizi o chystaném výcviku první náměstek ministra obrany Jiří Šedivý. Vedle pilotů se ho zúčastní i pozemní personál. „Bude to obchod financovaný americkou stranou, s tím, že část těch vrtulníků budou používat i Američané působící v operaci v Afghánistánu,“ dodal letecký publicista Tomáš Souček.

Věděli jste?

Poslední hromadné a Čechy řízené cvičení zahraničních vojáků proběhlo na českém území na konci 40. let. Tehdy československá armáda zajišťovala výcvik budoucím příslušníkům izraelských ozbrojených sil.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Na teoretické části výcviku se bude podílet Vojenská akademie ve Vyškově, praktické části se zúčastní státní podnik LOM Praha (Letecké opravny Malešice), který se v rámci obranného leteckého průmyslu věnuje modernizaci a opravám vrtulníkové techniky. Do projektu se zapojí také tréninkové centrum HTP Ostrana, které mj. disponuje simulátorem helikoptéry Mi-17.

Plusy Mi-17: Levné a nenápadné

Zájem Američanů o praxi na vrtulnících ruské výroby přišel poté, co se osvědčily během spojeneckých operací v Iráku a Afghánistánu. Nyní mají v plánu šedesát těchto strojů pořídit afgánské armádě. „Je to součást předávání odpovědnosti za bezpečnost do afghánských rukou,“ dodal Šedivý.

Pozitiva Mi-17 vysvětlil publicista Souček: „Nebudí takovou pozornost před případným protivníkem, protože na těchto vrtulnících létají i místní armáda nebo civilní provozovatelé.“ Stroje jsou navíc levné a mají nižší náklady na provoz. V armádách NATO dnes létá více než 200 ruských dopravních helikoptér Mi-17 a ve výzbroji je mají kromě bývalých spojenců Sovětského svazu také Velká Británie a Spojené státy.

  • Vrtulníky Mi-17 na letišti v Afghánistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2300/229908.jpg
  • Vrtulníky Mi-17 v zemích NATO autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2300/229915.jpg