Obyčejné plomby si od roku 2012 asi zaplatíme sami

Praha – Za obyčejné plomby nebo za rehabilitaci si zřejmě budou lidé od začátku roku 2012 platit. Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce ve své reformě navrhnout vyřazení některých banálnějších zákroků ze zdravotního pojištění. Ušetřené miliardy by měly jít na platy lékařů a na drahou léčbu. Za co přesně zaplatí lidé od začátku roku 2012, bude jasné během tří měsíců. Do konce dubna chce mít Heger reformu hotovou, podporu má hlavně u koaliční ODS.

Ministr navrhl zpoplatnění amalgámových plomb už loni v září, kvůli starostem s odchody lékařů ale svůj plán stáhl. Zubaři ročně vyvrtají přes 5,5 milionu obyčejných plomb, pojišťovny jim za jednu platí 220 korun. Lékaři ale chtějí od pacientů dvojnásobek. Podle prezidenta České stomatologické komory Pavla Chrze udělá zubař průměrnou výplň za dvacet minut. Za jednu minutu práce si účtuje kolem 20 korun. Cena od pojišťoven tak podle stomatologů nepokrývá ani náklady.

Michal Babák (VV)

„Troufám si říct, že ve všech odvětvích budou položky, které se budou ze standardu vyřazovat a bude si je muset veřejnost platit.“

Reportáž Jany Čermákové a Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Podle nového návrhu by proto pojišťovny plomby platily už jen dětem. Ušetřily by tak přibližně miliardu korun. Další stovky milionů chce ministr uspořit zpoplatněním části rehabilitační péče. ODS by šla dokonce ještě dál. Nevadilo by jí ani placení za převoz sanitkou k vyšetření. „Skutečně se bavíme o otázkách sociálně zdravotní péče, rehabilitační péče, ale třeba i dopravy,“ uvedl místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS). S vyššími platbami pacientů počítají i Věci veřejné. 

Dítě u zubaře
Zdroj: ČT24
Vydáno pod