Nejkrásnější českou Vietnamkou je studentka z Plzně

Praha - Nejkrásnější vietnamskou dívkou v České republice je Vu Thi Thuy Duong z Plzně. Korunku královny krásy sedmnáctiletá studentka získala v soutěži Miss Vietnam ČR, která se konala v areálu tržnice Sapa v pražské Libuši. Zvítězila mezi dvanácti kandidátkami, které se představily ve finále druhého ročníku klání. Akci uspořádal Svaz Vietnamců v ČR, podpořili ji také čeští politici i umělci jako prostředek pro utužování vzájemných vztahů.

Dvanáctka kandidátek ve věku od 17 do 22 let vzešla z castingu pořádaného v prosinci v Praze. Všechny jsou studentky středních odborných škol a gymnázií nebo vysokých škol z celé republiky. Finalistky soutěžily v pěti disciplínách.

Na pódiu se představily v plavkách, v lidovém kroji Ao Dai i modelových večerních robách, které pro ně připravila vietnamská módní návrhářka. Odpovídaly také na otázky moderátora Jakuba Železného a o svém talentu přesvědčovaly ve volné disciplíně. Tančily, zpívaly, hrály divadlo či předváděly bojové umění. Vítězka, která měří 167 centimetrů, váží 51 kilogramů a má míry 83-63-93, zvítězila také v kategorii Miss Fashion.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Poslanec Evropského parlamentu Jan ZAHRADIL: „Je v našem zájmu, abychom se starali o vzájemné soužití. (..) Můj pocit vždycky byl, že mezi českou a vietnamskou skupinou neexistuje žádné napětí, což je dobře, protože to se o jiných skupinách říct nedá.“

Ministr zahraničí Karel SCHWARZENBERG: „Pro mě je velmi důležité, aby se menšiny, které jsou v České republice, cítily dobře a věděly, že jsou tady vítány. Tato akce prospěje vzájemnému sblížení české a vietnamské komunity.“

Moderátor akce ocenil nadšení vietnamských dívek, které se soutěže účastnily. „Jsou to velmi půvabné a inteligentní mladé dámy. Pracovaly na sobě velmi pilně,“ prozradil. Od české soutěže krásy se podle něj vietnamské klání liší pouze tím, „že tady není jediná blondýna“. Upozornil zároveň na to, že akce by si zasloužila větší přítomnost českých diváků. „Celý život aktivně vystupuji proti jakýmkoli projevům rasismu a nesnášenlivosti. Svou účast proto považuji za velmi milou povinnost,“ dodal.

Vítězka se stane tváří Svazu Vietnamců v ČR a bude reprezentovat vietnamskou komunitu na společenských akcích. Jedna z dívek, které si odnesly ceny, se zúčastní soutěže Miss Princess of the World 2011.

Podle údajů ministerstva vnitra žilo v ČR ke konci loňského roku 60 tisíc Vietnamců. Jsou třetí nejpočetnější skupinou v Česku po Slovácích a Ukrajincích.

Vydáno pod