Veřejné zakázky mají často jediného uchazeče, stát přichází o miliardy

Praha - Téměř každá druhá veřejná zakázka zadaná státní institucí budí pochybnosti. Řečí přesnějších dat se do 42 procent všech tendrů přihlásil pouze jediný uchazeč, který nakonec také zakázku získal. O takových statistikách hovoří výzkum Institutu ekonomických studií Karlovy univerzity (IES UK). Podle odborníků je takové číslo alarmující už proto, že stát tím ročně prodělává miliardy korun.

„Téměř padesát procent veřejných zakázek zadaných ministerstvy nepodléhá vůbec žádné konkurenci… Prostředí českých veřejných zakázek se výrazně zhoršuje, konkurence na něm klesá,“ řekl pro ČT Jiří Skuhrovec z IES UK. Varovný údaj získali studenti instutu díky speciálnímu programu, který na fakultě vytvořili. Ten z veřejných databází stahoval všechny dostupné údaje, a poté je porovnával. Navíc se díky němu zjistilo, že stát za poslední čtyři roky takto utratil 46 miliard a že počet takových zakázek každým rokem roste.

David Ondráčka (Transparency International):

„Vede to (zakázky s jedním uchazečem) k předražování zakázek a k vyhazování peněz, což znamená, že nám tyto peníze chybí na další veřejné služby.“

Uvedená čísla překvapila i úředníky z ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které shodou okolností v těchto dnech připravuje zákon, díky němuž by se měly veřejné zakázky od podobné praxe očistit. V každém výběrovém řízení budou muset soutěžit minimálně tři uchazeči. Pokud se nenajdou, zakázka se jednoduše neuskuteční. Návrh čeká na schválení Nečasovým kabinetem. Třeba Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) může v současnosti ukládat sankce zadavateli veřejné zakázky až do pěti procent z její ceny, novela MMR má zvýšit tuto hranici na deset procent.