John jmenoval do čela policie Lessyho - bojovníka proti korupci

Praha - Ministr vnitra Radek John (VV) jmenoval Petra Lessyho do funkce policejního prezidenta poté, co premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že tomu přes své výhrady nebude bránit. Příslušný dokument mu John předal přímo na tiskové konferenci. Nový policejní prezident musí podle Johna policii stabilizovat a udržet jeho schopnost zajistit veřejný pořádek a „restartovat“ její schopnosti v boji s korupcí, organizovaným zločinem a závažnou finanční kriminalitou.

Podle ministra vnitra Lessy převzal odpovědnost za policii ve „složité atmosféře nejistoty“, vyvolané významnými ekonomickými škrty, které vnitru naordinovala koaliční vláda. Ještě dnes jej John do funkce uvede v budově policejního prezidia.

„Doufám, že se novému vedení policie podaří získat zpět důvěru veřejnosti, kterou v poslední době ztrácela díky opakovaným únikům informací a omezenou schopností dotahovat do úspěšného konce významné případy korupce,“ zdůraznil John. Dodal, že nový policejní prezident má plnou podporu celého vedení ministerstva vnitra.

Radek John dnes v Událostech, komentářích řekl, že stávající stav, kdy policejního prezidenta jmenuje ministr vnitra, zavedl jeho předchůdce Ivan Langer. Do budoucna by se podle Johna měla policie vrátit k původnímu systému, kdy ministerstvo vnitra nominuje a vláda kandidáta schvaluje. S tím dle jeho slov souhlasí i premiér Nečas. John rovněž chce Lessyho představit na zasedání vlády a jednání branně-bezpečnostního výboru.

Radek John:

„Vítězové jsou všichni obyvatelé České republiky, kteří chtěli mít člověka vybraného odbornou komisí, člověka, který je nejnezávislejší ze všech kandidátů - a to je vítězství. Policie musí být nezávislá.“

Podle ministra vnitra by také problematický výběr policejního prezidenta mohl uzavřít několikaměsíční přestřelky mezi Věcmi veřejnými a občanskými demokraty. „Teď bylo nějaké jiskření, pyrotechnika, jak jsme to s panem premiérem pojmenovali, a my jsme z toho byli nešťastní. Ty přestřelky nikoho nebavili. Věřím, že po dnešku vykročíme novým směrem. Nechci říkat 'Kupředu levá'. Kupředu pravá,“ řekl dnes večer John.

Lessy chce apolitickou policii

Sám Lessy doufá, že se mu Johnem zmíněné priority podaří s týmem spolupracovníků prosadit. Jména svých kolegů ale zatím uvádět nechtěl. „Velmi si přeji, aby po tak dlouhém a složitém období, kdy policie neměla svou hlavu, nastalo období, kdy se opravdu budeme moci naplno věnovat své práci a opravdu nebudeme terčem různých politických spekulací,“ uvedl.

Jeho přáním prý je, aby se politické otázky týkaly jen ministra vnitra. Garantovat chce, aby policie byla apolitickou službou. To se mu však zatím plnit nedaří. „Mě velmi rmoutilo, že politici svými diskuzemi o policejním prezidentovi vnitřně oslabili. Myslím si, že policie si to nezaslouží,“ nechal se slyšet Lessy. Své dnešní jednání s předsedou vlády označil za „velice korektní“ a má z něj prý dobrý dojem.

Lessy a John
Zdroj: ČT24