Předražené armádní lékárničky prošetří policie

Praha – Ministerská inspekce řeší další případ předraženého nákupu na ministerstvu obrany. Podle Lidových novin (LN) si armáda pořídila nové autolékárničky za dvoj- až trojnásobek ceny, než je obvyklé. Některé stály až 1 300 korun. Ministr obrany Alexandr Vondra na dnešní tiskové konferenci oznámil, že jeho resort kvůli kauze podává trestní oznámení na konkrétní osobu, její jméno ale neuvedl. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek zároveň dočasně zprostil funkce velitele Základny zdravotnického materiálu v Bystřici pod Hostýnem, který je za nákupy odpovědný. Podle vojáků se obsah lékárniček nijak neliší od standardních, které si může koupit řidič na internetu maximálně za 300 korun. Inspekce nyní v Bystřici pod Hostýnem zajišťuje potřebné dokumenty. Jejich prověrka má být hotova do konce března. Vondrova inspekce šetří asi 15 dalších podezřelých obchodů.

„Jde o jasný příklad toho, jak po léta docházelo k rozsáhlému porušování zákona o veřejných zakázkách a jak fungoval systém “já na bráchu, brácha na mě„… Intenzita porušování předpisů je taková, že ministerstvo v této věci podává trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby, sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a porušování povinností při správě cizího majetku,“ uvedl Vondra. Podle něj se také ukazují důsledky toho, když je ve funkci někdo příliš dlouho. Velitel Základny zdravotnického materiálu Jiří Plášek byl ve funkci 17 let. Předražené autolékárničky podle ministra navíc vypovídají i o neefektivním akvizičním systému, kdy levá ruka neví, co dělá pravá. V řádech týdnů chce proto Vondra představit návrh na jeho reformu. „Nemohu se zbavit dojmu, že zakázka byla nějakým způsobem šita na míru,“ dodal.

Velitel Ústřední zdravotnické základny AČR v Bystřici pod Hostýnem Jiří Plášek se ale ve vyjádření pro ČT proti podezření ostře ohradil s tím, že nakupoval podle potřeb vojáků. „Zakázky vycházejí z běžných ceníků a jsou porovnatelné i s jinými formami. Jde o to, že jsme vybrali firmy, které dobře známe a které pracovaly několikrát i v zahraničních misích,“ prohlásil Plášek.

Vondra: Levá ruka neví, co dělá pravá

Zdravotnická základna nakoupila pro armádu přes 11 tisíc autolékárniček za více než 8,5 milionu korun. Podle Picka je jejich obsah rozšířen o multifunkční obvaz k ošetření tepenného krvácení a poranění většího rozsahu: „Svoji cenou dosahuje výše 300 korun… Doplněn byl na základě žádostí jednotlivých velitelů.“ Autolékárničky jsou navíc v průhledném plastovém obalu. Levnější vyjde na 880 korun a je určena pro osobní vozy, dražší za 1 250 korun je pro nákladní automobily. Skutečnou cenu lékárniček Picek podle svých slov nezná, domnívá se ale, že šlo na jejich nákup získat množstevní slevu: „Osobně si myslím, že cenová kalkulace těmto lékárničkám neodpovídá.“ Dodavatelem byla firma Cheirón, která se podle Vondry navíc podílela i na dalších zakázkách v Bystřici.

Ministrův náměstek Michael Hrbata vysvětlil LN vyšší cenu právě lepší vybaveností: „Navíc jsou tam přidané sterilní obvazy, které stojí třeba tři stovky.“ Vondra ale toto vyjádření označil za nepřesné. „Učinil tak zřejmě v dobré víře, ale bez znalosti výsledků šetření mé inspekce. Kompetenčně mu navíc tato problematika nepřísluší,“ poznamenal dnes na tiskové konferenci.

Michael Hrbata:

„Jsou to různé druhy lékárniček a mají jiné vybavení než ty pro osobní vozy. Nelze to srovnávat s těmi, které koupíte v obchoďáku za dvě stovky.“

Inspekce podle Vondry sleduje kauzu už od podzimu na základě oznámení na protikorupční linku ministerstva. Podnět přišel z řad vojáků. „Už jsem se do ní díval, ale nijak zjevně se neliší od běžné lékárničky,“ řekl LN řidič obrněného panduru ze základny v Žatci. Dodal, že lékárničku používá, jen když se například škrábne: „To si oblepím prst náplastí.“ Když se totiž vojáci vydají v Afghánistánu na patrolu nebo cvičí v Česku, doprovází je zdravotnický vůz, který zraněné vojáky ošetří a převeze do nemocnice.

Lékárničky si od 1. ledna 2011 museli vyměnit všichni motoristé. Podle vyhlášky musí nově obsahovat tepelnou fólii, resuscitační masku, větší, celokovové nůžky se zaoblenými rohy a manuál pro poskytnutí první pomoci při dopravní nehodě. Za používání staré autolékárničky hrozí řidičům pokuta až dva tisíce korun.

Ministerská inspekce zatím v Bystřici prověřila 15 zakázek od roku 2009 do léta 2010. 14 zakázek bylo podle Vondry uděleno jen čtyřem dodavatelům reprezentovaným navíc jen dvěma osobami: „Tito čtyři dodavatelé tak získali zakázky ve výši 51 milionů korun.“ Ministr proto nařídil hloubkové šetření zaměřené na zadávání veřejných zakázek u služeb a léčiv, a to od poloviny roku 2008 do současnosti. „Aby bylo možno vůči konkrétním osobám uplatnit odpovědnost v plném rozsahu,“ dodal Vondra s tím, že limit roku 2008 byl stanoven na základě vymahatelnosti: „Starší záležitosti jsou zřejmě nevymahatelné, i když je evidentní, že šlo o praxi uplatňovanou v tomto útvaru nejméně posledních 12 let.“