Bárta: Dokument o sledování politiků je falzum

Praha - Agentura ABL nepřijímala politické objednávky a žádného z politiků nediskreditovala. Zdůraznil to na dnešní tiskové konferenci bývalý majitel společnosti - ministr dopravy Vít Bárta (VV). Dokument, o který se v kauze údajného sledování politiků ODS na Praze 11 opírá Mladá fronta Dnes, je podle něj falzum. Podle ministra o tom svědčí například to, že materiál je pořízen na hlavičkovém papíru společnosti ABL, který však v době, kdy mělo ke sledování politiků dojít, firma ještě nepoužívala. Společnost ABL se hodlá kvůli kauze s deníkem soudit o 35 milionů korun.

Bárta zároveň upozornil na to, že nesouhlasí počasí zachycené na inkriminovaných fotografiích s tím, které ve svých statistikách eviduje na den, kdy údajně měly být pořízeny, hydrometeorologický úřad. „Požádali jsme hydrometorolegický ústav o počasí, které jsme chtěli konfrontovat se stavem na daných fotografiích,“ uvedl Bárta. „Jasně z toho vyplynulo, že ten den na Jižním Městě bylo deset centimetrů sněhu. Na daných fotografiích žádný sníh není,“ zdůraznil.

MF Dnes odmítá zveřejnit další data

„My jsme zveřejnili podstatnou část toho, co jsme získali. Vzhledem k tomu, že se jedná o materiály soukromé povahy, přišlo by nám zvláštní věšet na internet nahrávky, které si detektivové pracující pro agenturu pana Bárty pořizovali na soukromé osoby,“ řekl ČT24 šéfredaktor deníku Robert Čásenský.

Ministr se odmítl seznámit s dokumenty, o které se opírá Mladá fronta Dnes. Nahlédnutí do dokumentů mu přímo na páteční tiskové konferenci nabídl novinář listu. Bárta řekl, že trvá na tom, aby je MfD nejprve zveřejnila. Aby nikoho nepoškodila, měla by však začernit osobní údaje lidí, kterých se kauza údajně týká.

Mladá fronta Dnes loni v září přinesla informace o tom, jak pracovníci ABL začátkem roku 2006 sledovali tehdejší starostku ODS v Praze 11 Martu Šorfovou a další komunální politiky. Cílem sledování byla údajná diskreditace těchto politiků. Šorfová, která prý v té době čelila velkému tlaku části ODS, aby odešla z funkce, připustila, že zakázku na její sledování mohl ABL zadat některý z jejích kolegů.

Údajný detektiv ABL nikdy ve firmě nepracoval

Bárta dnes také upozornil, že Pavel Pertlíček, označený Mladou frontou za hlavního detektiva ABL, nikdy ve firmě, kterou nyní vlastní ministrův bratr, nepracoval. „Pan Pertlíček nebyl nikdy zaměstnancem společnosti ABL. Pavel Pertlíček byl jedním z dodavatelů společnosti ABL a nejen dodavatel pro detektivní služby. Podílel se například na ochraně Českého slavíka. V žádném případě však nebyl, jak bylo řečeno, hlavním detektivem ABL,“ upozornil šéf resortu dopravy.

Ministr nicméně připustil, že Pertlíčka zná a byl s ním v kontaktu. „Jednoznačně připouštím to, že pan Pertlíček dostával úkoly od pana Vaňka a dalších mých podřízených s tím, že jednoznačně na Praze 11 měl nějaké úkoly plnit. Problémem je, že nemám k dispozici dokument, na základě kterého mohu takovouto aktivitu rekonstruovat,“ uvedl Bárta. Podle listu měl Pertlíček sledování vést. O svých zjištěních psal z firemního e-mailu zprávy, které má redakce k dispozici. Bývalý policista v ABL prý pracoval od roku 2006 do roku 2008.

Přemysl Sobotka, místopředseda Senátu (ODS)

„Já si myslím, že dnešní tiskovka i celá kauza je ukázkou, že každý aktivní politik má svou historii, která ho dohoní a komplikuje mu život.“

Bárta bude zřejmě muset vysvětlovat dál

Bárta po loňském zveřejnění informací vše popřel a dal čestné slovo premiéru Petru Nečasovi, že jeho agentura občanské demokraty nesledovala. MF Dnes ale tvrdí, že má důkazy, které to potvrzují. ODS a Nečas osobně chtějí po Bártovi veřejné vysvětlení jeho postupu. „Z mého pohledu závěr je takový, že pan ministr Bárta by měl celou kauzu podrobně vysvětlit premiéru Petru Nečasovi, protože je tady mnoho rozporů,“ podotkl po dnešní tiskové konferenci Sobotka.

Do Bárty se v souvislosti s kauzou pouští i opozice. I podle ní bude mít ministr ještě co vysvětlovat. „Na mě to působilo tak, že pan ministr Bárta byl velmi nervózní a snažil se vytvořit co největší mlhu kolem té kauzy. Mě ta tiskovka nepřesvědčila, spíš naopak si myslím, že tak, jak to Mladá fronta popisuje, je to celkem jasné a průkazné,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT24 František Bublan (ČSSD).

Kauza bude mít také soudní dohru. Společnost ABL se hodlá s Mladou frontou soudit. Deník si ale žádného svého pochybení není vědom a je přesvědčen o tom, že spor vyhraje. „Jsme přesvědčeni celkem jasně, že soud rozhodne ve prospěch Mladé fronty Dnes,“ prohlásil Čásenský s tím, že kdyby Bárta skutečně materiály považoval za falza, neměl by potřebu se k nim vyjadřovat. „Že by to byla falza nepřipouštím, protože vím, odkud pocházejí, znám jasné zdroje těch informací,“ dodal k tomu zástupce šéfredaktora deníků Jiří Kubík.

Logo společnosti ABL, která je údajně zapletena do kauzy sledování politiků ODS.
Zdroj: ČT24